Otroci so radovedna bitja, ki raziskujejo svet na vsakem koraku. Okolico zaznavajo s čutili; opazujejo, poslušajo, vonjajo, tipajo in se učijo iz izkušenj. Z vedoželjnostjo iz okolja črpajo nove informacije in jih ponotranjijo, ne da bi se zavedali, da gre pravzaprav za proces učenja.

aktivne-pocitnice2

Začelo se je z neandertalci

Gre za najstarejšo obliko učenja, ki izvira iz pradavnine, ko so starši prenašali svoje izkušnje na otroke in jim potem omogočili, da so te izkušnje uporabili in preizkusili v resničnem življenju. Izkustveno učenje povezuje doživljanje, opazovanje, spoznanje in ravnanje.

Sam bom, sam bom, sam …!

Izkustveno učenje v proces pridobivanja novega znanja vključuje otrokove izkušnje in čustva.
V izkustvenem učenju uporabljamo življenjske učne situacije, raznovrstne medije in metode. Otroci se učijo prek igre vlog, kar jim omogoča razvijanje raznovrstnih znanj in veščin, spodbuja pa tudi njihovo motivacijo in poglablja razumevanje.

Spodbujanje osebnostnega razvoja

Z igro vlog otroci razvijajo komunikacijske in druge socialne veščine. Naučijo se prilagajanja novim okoliščinam, reševanja problemov in samostojnega odločanja ter izoblikujejo svoj ustvarjalni navdih.

Na Lingulinih počitnicah nad  Cerknim so otroci ves dan v stiku z angleščino in naravo, vse od jutranje rekreacije na svežem zraku pa do zadnje zgodbe ob večernem tabornem ognju. Angleščino usvajajo skozi aktivnosti v naravi: odkrivanje skrivnosti gozda, nabiranje zelišč, gradnjo bivaka, raziskovanje vulkana in še in še.