5 načinov, kako premagati strah pred govorjenjem v angleščini

anglescina-govorjenjeMnogi bi se strinjali, da je govorjenje najtežji del učenja angleščine. Bojimo se, da nas sogovornik ne bo razumel, da se bomo osramotili, velikokrat pa niti ne vemo, kako bi pravzaprav začeli pogovor. Zbrali smo nekaj uporabnih vaj, s katerimi boste premagali strah in spregovorili kot pravi govorec. Tudi dober tečaj angleščine, kjer je veliko pogovora, je ena od možnosti, da premagamo strah pred govorjenjem v angleščini.

1. 3-sekundno pravilo

Bi radi z nekom spregovorili v tujem jeziku? Dovolite si le tri sekunde »mencanja« in nič več, da ogovorite znanca ali neznanca. Po več kot treh sekundah se namreč vklopi naš obrambni mehanizem. Začnejo se nam porajati dvomi, zato raje stisnemo rep med noge in zamudimo enkratno priložnost za učenje angleščine, vajo govora in spoznavanje novih ljudi.

2. Naučite se besedila pesmi v angleščini

Ta zabavna vaja vam omogoča, da se osredotočite na izgovarjavo posameznih besed. Ko boste znali besedilo, ga recitirajte, namesto da ga pojete. To vam ne bo prišlo prav le pri karaokah, ampak vam bo dalo malce več samozavesti tudi pri govoru.

3. Izkoristite moč sodobne tehnologije

Danes lahko najdete ogromno aplikacij za pametne telefone in uporabnih spletnih mest, ki vam pomagajo osvojite veščino govora. Preizkusite storitev je WeSpeake, ki omogoča videoklepet z ljudmi z vsega sveta. Če potovanja niso vaša strast, je to odlična alternativa za vadbo govora in učenje angleščine.

4. Naučite se uporabnih fraz

Najbrž se boste strinjali, da je najtežje prebiti led in začeti pogovor. Pomislite, v katerih situacijah se največkrat znajdete, in se enostavno naučite fraz, ki bi bile primerne zanje. Ko boste brez cmoka v grlu načeli pogovor, bo vse drugo mala mal’ca.

5. Pogovarjajte se sami s sabo

Govor lahko vadite tudi brez sogovornikov. Morda pišete dnevnik, predlagamo, da ga za spremembo začnete snemati. Snemanje danes omogočajo vsi pametni telefoni, lahko pa si kupite tudi diktafon. S ponavljanjem besed in fraz se vam bodo te vtisnile v spomin, sčasoma pa vam ne bo več čudno poslušati samega sebe.

V Linguli boste ob ekipi dobrih predavateljev, preverjenih programih in učinkovitem jezikovnem treningu svoj čas dobro izkoristili. Čas je za akcijo – če ne veste, kateri tečaj angleščine bi bil za vas najprimernejši, se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.