5 načinov, kako premagati strah pred govorjenjem v angleščini

anglescina-govorjenje

Marsikdo se boji, da ga sogovornik ne bo razumel ali da se bo osramotil, velikokrat pa tudi ne vemo, kako bi pogovor začeli. S pomočjo petih nasvetov premagajte strah in spregovorite samozavestneje.

1. Naredite seznam kočljivih situacij

Naredite seznam fraz in praktičnih stavkov, ki jih potrebujete v situaciji, ki vam zbuja strah, ter se jih preprosto naučite na pamet. Poskrbite, da boste imeli list s frazami vedno pri roki.

2. Živite s ciljnim jezikom

Poslušajte zanimive podcaste, oglejte si film ali nadaljevanko v tujem jeziku in poskusite razumeti dialog brez pomoči slovenskih podnapisov. Sledite besedilu pesmi v tujem jeziku in prepevajte.

3. Pogovarjajte se sami s sabo

Govor lahko vadite tudi brez sogovornikov. S ponavljanjem besed in fraz se vam bodo te vtisnile v spomin, sčasoma pa vam ne bo več čudno poslušati samega sebe.

4. 3-sekundno pravilo

Dovolite si največ tri sekunde, da ogovorite nekoga v tujem jeziku. Po več kot treh sekundah se namreč vklopi naš obrambni mehanizem, začnejo se nam porajati dvomi …

5. Dober jezikovni tečaj

Še najboljša možnost, ki vam jo priporočamo, pa je dober jezikovni tečaj. V Linguli je na tečaju veliko pogovora, kar je zagotovilo, da premagamo strah pred govorjenjem v tujem jeziku.

Čas je za akcijo

Če ne veste, kateri tečaj angleščine bi bil za vas najprimernejši, se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.