nasveti za učenje

Posebnosti dela z odraslimi tečajniki pri učenju angleščine

Poučevanje odraslih ima precej posebnosti. Zbrali smo nekaj najpomembnješih:

  • Odrasli svoje izkušnje vnašamo tudi v učenje tujega jezika in pričakujemo, da učitelj to upošteva.
  • Uspeh je večji, če učitelj snov poveže z našimi izkušnjami, znanjem in delom.
  • Odločitev za učenje jezika odrasli praviloma sprejmemo sami in ni samo sebi namen, ampak izhaja iz naših potreb. Zato smo tudi pri izbiri jezikovnega tečaja ciljno usmerjeni – rezultat mora biti viden in uporabljiv. Želimo sodelovati pri načrtovanju izobraževanja in postavljanju ciljev, radi sooblikujemo potek tečaja. Ob zaključku tečaja angleščine želimo dobiti povratno informacijo o svoji uspešnosti.
  • Ne želimo biti poučevani, ampak enakovredni partnerji pri pridobivanju znanja. Želimo zastavljati vprašanja, izmenjavati mnenja in izkušnje s svojim učiteljem in drugimi udeleženci.
  • Najpomembnejši je odnos, ki ga imamo z učiteljem. Če komunikacije ni ali je odnos slab, enostavno zapustimo jezikovni tečaj, ker želimo ohraniti svojo integriteto.
  • Učenje angleščine dojemamo kot proces pridobivanja znanja in veščin, ki jih bomo lahko takoj uporabili pri svojem delu ali v prostem času.

V jezikovni šoli Lingula smo razvili učinkovit sistem poučevanja, ki upošteva izkušnje odraslega in željo po individualnem pristopu. Če bi radi sami preizkusili, kako poteka učenje angleščine, se udeležite brezplačnih predstavitvenih ur v septembru ali februarju.

Pripravili smo nekaj člankov, ki vam bodo v pomoč pri raziskovanju, kako poteka učenje angleščine, kaj vam priporočamo, kako se učiti izgovarjavo … Prijetno branje je zapis o skupini tečajnic, ki je učenje angleščine povezala z obiskom Londona.

5 bližnjic za učenje angleščine

Nekatere stvari preprosto zahtevajo svoj čas in to velja tudi za učenje angleščine, a obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko angleščino hitreje usvojimo. Preberite več.

 

Angleščina: ena beseda, več pomenov

Obstajajo besede, ki spremenijo pomen glede na besedno vrsto – kot samostalnik ima izraz drugačen pomen kot na primer v vlogi pridevnika. Preberite več.

 

Angleški idiomi

Poznate idiom “to bite off more than you can chew”? Za vas smo pripravili nekaj znanih tipičnih angleških fraz. Preberite več.

 

Briljiranje po tednu dni?

Učenje jezika je proces, ki  zahteva svoj čas, zato bi vas s čudežnimi  »instant« rešitvami samo naplahtali. Preberite več.

 

Datum v angleščini

V ameriški angleščini na prvo mesto postavimo mesec in na drugo dan, v britanski je ravno nasprotno. Preberite več.

 

Glasba Beatlov in učenje angleščine

Dokazano je, da si fraze, ki jih pojemo, laže zapomnimo in kasneje uspešno uporabimo v pogovoru. Preberite več.

 

Kam na poletni oddih: slovenske reke in jezera

Šobčev bajer, Šaleška jezera, Nadiža, Iški vintgar, Kolpa … Poznate slovenska jezera in reke, kjer se lahko osvežimo v vročih dneh? Preberite več.

 

Katera angleščina je prava angleščina?

Zagovorniki tradicionalnega pristopa trdijo, da je prava angleščina le tista, ki izvira iz Anglije in jo danes imenujemo Queen’s English. Spet drugi so mnenja, da je vsaka angleščina prava angleščina … Preberite več.

 

Najzanimivejši pregovori v angleščini

Poznate angleški pregovor The grass is always greener on the other side of the fence? Preberite si nekaj najzanimivejših pregovorov v angleščini. Preberite več.

 

Od kod besede internet, blog, podcast …?

Bi uganili, iz katerih besed so nastale zgornje tvorjenke? Preberite več.

 

Učenje angleščine in potovanja

Z znanjem tujega jezika ste veliko bolj vpeti v novo okolje, saj vas ni strah načeti pogovora z neznancem in postaviti kakega vprašanja. Preberite več.

 

Učenje izgovorjave

Nekaj nasvetov, kako čim bolj izpiliti izgovarjavo jezika, ki se ga učimo. V Linguli pripravljamo tudi specializirano kratko delavnico za piljenje angleške izgovorjave. Preberite več.

 

Vaje angleščina

Bogat besedni zaklad in samozavestna pogovor v angleščini ne prideta sama od sebe, ampak ju je treba skrbno vaditi in “natrenirati”, da pridobimo želeno stopnjo znanja. Preberite več.

 

Vremenski idiomi

The day after George proposed to her, Mildred won the lottery. She’s on cloud nine. Poznate idiome, povezane z vremenom? Preberite več.

 

Z učiteljico na izlet v London

Po šestih mesecih tečaja angleščine v Linguli sta se gospe Zdenka in Marjeta odločili, da svoje na novo pridobljeno znanje preizkusita še v praksi … Preberite več.

 

Zakaj se črka b ne izgovori?

Preverite nekaj najbolj pogostih primerov črk v angleščini, ki jih ne izgovorimo. Preberite več.