Angleščina – napačna raba besed

Z angleščino se srečujemo že od otroštva dalje in večina izmed nas jo ima v ušesu, kljub temu ali prav zato pa se pri govorjenju ali pisanju v angleščini nekatere napake ponavljajo. Na pogoste napake Lingulini učitelji angleškega jezika opozarjamo v rubriki Angleščina – pogoste napake. Vaje za angleščino vam bodo v pomoč tudi pri učenju angleščine doma.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo

Vaje za angleščino so odličen »pripomoček« za izboljšanje znanja slovnice in besedišča. Na spletni strani smo pripravili sklope različnih interaktivnih vaj za angleščino. Pri vsaki vaji smo dodali tudi razlago, s katero boste lažje utrdili svoje znanje angleščine. Preberite torej, katere napake so najpogostejše pri tvorbi in rabi angleških časov, kako se pravilno napišejo nekatere angleške besede (na primer beautiful), kdaj bi rekli whether in kdaj if ali kdaj bi uporabili apostrof. V pomoč vam bo tudi članek z nasveti za boljšo angleščino.

Tudi če boste vsak dan rešili samo eno vajo iz posameznega vsebinskega sklopa, boste postopoma napredovali. Z vsako rešeno vajo boste postali tudi bolj samozavestni in suvereni pri govorjenju in pisanju v angleščini.

Izognite se dobesednemu prevajanju

Učenje angleškega jezika je najuspešnejše, če se izogibate dobesednemu prevajanju iz slovenskega ali drugih jezikov. Mnoge napake se namreč zgodijo prav zato, ker izhajamo iz stavčne strukture in razmišljanja, kot smo ga usvojili v maternem jeziku.

Tako recimo pogosto delamo napake pri rabi ločil, predvsem vejice, saj jo v angleščini uporabljajo drugače. V slovenskem jeziku denimo pred veznik »in« pri naštevanju načeloma vejice ne postavljamo, v angleškem jeziku pa je v nekaterih primerih tako imenovana oxfordska vejica nujna, saj zmanjša dvoumnost in odpravi marsikatere nesporazume.

Oxfordska vejica pred in

Ko na primer zapišemo stavek »I had soup, steak, and ice cream for dinner«, kar bi se v slovenskem prevodu glasilo »Za večerjo sem imel juho, zrezek in sladoled«, je v angleškem zapisu vejica pred veznikom ustrezna.

Antique, vintage ali retro?

Je prav antique, vintage ali retro? Poznate razliko med temi izrazi ali jih tako kot številni zamenjujete in uporabljate narobe?

  • Izraz retro se nanaša na stvari, ki poskušajo poustvariti videz iz preteklosti, denimo videz mode iz 50., 60. in 70. let prejšnjega stoletja.
  • Vintage se nanaša na zimzelene predmetne, ki so bili ustvarjeni v 20. stoletju, vendar imajo tudi danes velik pomen.
  • Antique pa označuje predmete, ki so precej stari, vendar prav zaradi tega tudi izjemne vrednosti.

S pravilno rabo besed boste svojo angleščino povzdignili na raven maternega govorca. Vaje za angleščino pa vodijo tudi k boljšemu razumevanju in samozavestnejšemu izražanju v angleščini.

Vaje za angleščino: pozabite na klasično »piflanje« slovnice

Učenje jezika nikakor ni le »dril« slovnice. Če se boste slovnična pravila učili na pamet in boste k angleščini pristopili brez pravega razumevanje, boste napredovali le počasi in mukoma. Svoje znanje angleškega jezika raje utrdite še s kakšno vajo, ki jo najdete v rubriki Angleščina – slovnica.

Slovnično strukturo si zapomnimo v stavku

Slovnico se najlažje učite v stavkih, saj si tako hitreje zapomnite stavčno strukturo. Ključ do hitrega učenja je namreč v praktični rabi jezika in reševanju konkretnih vaj. Vaje, ki jih delamo redno, lahko korenito spremenijo uspeh našega sporazumevanja in nam dajo potrebno samozavest pri izražanju.

Vaje za angleščino so odličen način, da izboljšate svoje znanje – vaša angleščina bo z vsako rešeno nalogo boljša, vi pa vedno bolj suvereni v pogovoru.

Tečaj angleščine v Linguli

Vaje za angleščino in branje v angleščini sta ključ do hitrega napredka. Če bi poleg reševanja interaktivnih vaj na naši spletni strani potrebovali še trening pogovora v angleščini, pa je odlična rešitev tečaj v jezikovni šoli Lingula. Prednost jezikovne šole Lingula sta izvirna govorna metoda in izjemno prilagodljivo učno okolje. To vam omogoča, da izberete termin in program tečaja, ki vam bosta pisana na kožo.

Na tečaju v Linguli tečajniki govorijo kar 80 odstotkov časa. Z govorno metodo lahko zagotovimo, da boste kar se da hitro napredovali do ravni mojstrstva. V Linguli smo najbolj ponosni na številne zadovoljne tečajnike, zato nikar ne oklevajte, temveč se pridružite tistim, ki se že vrsto let z veseljem vračajo v sodobne Linguline učilnice

Preberite več