Angleščina – pogoste slovnične napake

“Samo malo bi moral osvežiti svoje znanje angleškega jezika na čisto kratkem tečaju angleščine ali narediti nekaj vaj za angleščino…”

Take izjave v Linguli pogosto slišimo na umestitvenem pogovoru oziroma ob vpisu na tečaj angleščine. Žal pa je učenje angleščine tako kot učenje drugih jezikov tek na dolge proge. To je nekaj, kar moramo obnavljati vedno znova in predvsem – uporabljati.

Napake v angleščini

Dobro poznavanje angleškega jezika je za mnoge odskočna deska do uspeha v poslovnem ali zasebnem življenju. Mnogo tečajnikov se sprašuje, zakaj se napake pri govorjenju ali pisanju v angleščini dogajajo prav njim. V Linguli jih seveda vedno potolažimo, da so napake pri učenju nekaj povsem naravnega in da jih delamo prav vsi. Hkrati pa so tudi pomemben del učenja jezika, saj se prav na napakah pogosto najhitreje učimo. Za osvežitev pozabljenega znanja smo pripravili nekaj razlag najpogostejših slovničnih poglavij v angleščini. Angleščina – vaje so zbirka pogostih napak, ki jih delamo, ko govorimo ali pišemo v angleškem jeziku.

Vaja dela mojstra

Stari pregovor »vaja dela mojstra, če mojster dela vajo« vsekakor drži tudi pri učenju tujih jezikov. Prav je, da ponovite in utrdite slovnico. A ob tem nikar ne pozabite: učenje angleščine nikakor ni le učenje in »dril« slovnice. Slovnico se vedno učite v stavkih. Tako si boste zapomnili slovnično obliko in besedno zvezo oziroma stavek. Če poznamo najpogostejše napake pri govorjenju in pisanju v angleškem jeziku, se jim tudi lažje izognemo. Zato smo pripravili še podstran z mini vodnikom po najpogostejših napakah, za osvežitev znanja pa smo dodali jasne razlage. Z njihovo pomočjo boste zakoreninjene napake najlažje odpravili. In tako kar se da hitro postali boljši govorec angleščine.

Najpogostejše napake pri črkovanju

Svetujemo vam, da si med drugim preberete, katere napake najpogosteje delamo pri zapisu angleških besed. Celo materni govorci včasih niso povsem prepričani, kdaj se pri črkovanju določena črka podvoji. Če pišemo z računalnikom, so nam sicer črkovalniki v veliko pomoč. A zagotovo se lahko zgodi, da boste morali kdaj kaj napisati tudi na roko. In takrat se pri nekaterih besedah lahko zaplete. Zato smo zbrali tudi nekaj primerov, ki nas najpogosteje begajo. Tečajniki denimo niso povsem prepričani, ali morajo uporabiti dvojni s, m, r, p, l ali g. Ali pa morda zadostuje že enojni zapis soglasnika?

Kako »ničesar ne vemo« v angleščini?

Poleg težav s podvojenimi črkami imajo naši tečajniki pogosto težave z dvojnim zanikanjem v angleščini. V slovenščini lahko rečemo, da »nihče ničesar ni videl« ali da »ničesar ne vemo«. V angleškem jeziku pa ne poznajo dvojnega zanikanja. Namesto »I don’t know nothing« je pravilo reči »I don’t know anything«. Naslednjič, ko boste želeli nekaj zanikati, se spomnite, da je v angleščini to dovolj reči samo enkrat.

Me, myself and I

V angleščini za poimenovanje »sebe« kot osebe, ki nekaj izjavlja, poznamo tri izraze. To so »me«, »myself« in »I«. Veste, kdaj uporabiti katerega in kako se ti osebni zaimki med seboj razlikujejo? Angleški jezik ne pozna sklonov, nekaj ostankov sklonov je ohranjenih le pri osebnih zaimkih.

  • Če se sprašujem po osebku, uporabim vprašalnico »kdo ali kaj« in kot odgovor sledi »I«.
  • Če se sprašujem po predmetu, se vprašam »koga ali kaj«. In na to lahko odgovorim z »me«.
  • »Myself« pa je povratni zaimek, ki ga uporabljamo takrat, kadar je v povedi predmet enak osebku.

Morda se vam razlaga zdi kanček nerazumljiva. A če boste rešili virtualne interaktivne vaje, ki smo jih zbrali na podstrani angleščina – vaje, vam bodo razlike med temi izrazi hitro postale jasne, njihova pravila raba pa vam bo prišla v kri.

Spregovorite angleško z Lingulo

Če želite osvežiti in nadgraditi znanje angleščine, lahko kar v udobju lastnega doma rešujete interaktivne vaje. Te so najboljši način, kako lahko sami izboljšate znanje tujega jezika. Vaša angleščina bo boljša z vsako rešeno vajo, vi pa boste hitro postali bolj samozavesten govorec. Če pa bi nadgradnji znanja angleškega jezika radi namenili še več časa, vas vabimo na tečaj angleščine v jezikovno šolo Lingula. Učenje angleščine v Linguli je izrazito komunikativno naravnano. Veliko je sproščenega pogovora, h kateremu vas spodbujamo s kartončki, filmčki … Jezikovni tečaj angleščine v Linguli je tako celovit proces pridobivanja znanja in veščin, ki jih boste lahko takoj uporabili pri svojem delu ali v prostem času.

Angleščina – vaje

Najpogostejše slovnične napake