Kratke vaje, ko ni časa za tečaj angleščine

Če nam primanjkuje časa, a bi vseeno radi vsak dan delali vaje za izboljšanje jezika, bo odlična serija kratkih vaj. Te nam ne vzamejo več kot dobre pol ure na dan, a z njimi vseskozi ohranjamo stik s snovjo. Tečaj angleščine vam ponuja veliko nasvetov, kako učenje lahko postane odlična kratkočasna dejavnost.

Lingula_anglescina_vaje

Pasivno učenje med vsakodnevnimi dejavnostmi

Tehnika, s katero vadimo angleščino kar med vsakodnevnimi dejavnostmi, se imenuje passive learning. Če smo zelo zaposleni, je včasih dovolj že, da si prižgemo radio ali televizijo. Spremljamo lahko angleška poročila, novice in glasbo, saj za to ne potrebujemo dodatnega časa. Pasivno učenje seveda dopolnimo z aktivnim in razvijemo kratko polurno rutino. Tako si bomo lažje zapomnili nove besede, slovnična pravila in izboljšali svoje razumevanje.

7 minut za nove besede

Prvih sedem minut lahko porabimo za učenje novih besed. Namesto da si besedni zaklad širimo tako, da si poskušamo zapomniti čim več prebranih ali slišanih besed, se lahko kakšne besede naučimo tudi same po sebi, tako da poznamo tudi njeno slovarsko definicijo. Lahko se na primer registriramo na slovar Merriam-Webster, ki nam vsak dan ponudi novo besedo. Besedo pa se vedno učimo v stavku.

Če želimo prijetno združiti s koristnim, se lahko naročimo na poljubno revijo, denimo o naših hobijih, kot so kuhanje, šport, vrtnarjenje ali potovanja. Že na naslovnici lahko najdemo besedo, ki je še ne poznamo, in sami poiščemo definicijo. Napišemo si lahko še stavek, ki ponazarja uporabo, in tako smo v manj kot desetih minutah osvojili novo besedo.

5 minut za nove fraze

Fraze so lahko še pomembnejše od posameznih besed, saj pomena idiomov ali slengovskih izrazov ne bomo izluščili iz njihovih sestavnih elementov. Včasih je težko določiti, ali je nekaj naključen stavek ali stalna besedna zveza. Dober namig za razlikovanje pa je, kolikokrat slišimo določeno kombinacijo besed. Pri učenju novih fraz si lahko pomagamo z orodji, kot je Free Dictionary oz. njegova stran z idiomi, in stranmi, kot sta English Daily ali Phrase Mix. V petih minutah nam bo uspelo izbrati novo frazo, jo prebrati skupaj s stavkom, s katerim si razložimo kontekst uporabe, si odgovoriti na vprašanji, ali imamo podoben izraz tudi v slovenščini in kdaj bi to frazo lahko uporabili, ter napisati nov stavek s frazo.

5 minut za slovnico

Pri učenju se žal slovnici ne moramo povsem izogniti. Na srečo pa jo lahko osvojimo po korakih oz. s petminutnimi treningi sredi svoje polurne dnevne rutine. Na poljubni internetni strani ali v delovnem zvezku poiščemo poljubno razlago slovnice in jo preberemo.

Nato poiščemo odlomek besedila, lahko iz revije, ki smo si jo naročili, da si lahko preberemo nekaj, kar nas zanima. Med branjem v besedilu poiščemo primere, kjer je uporabljena slovnična struktura, o kateri smo si ravnokar prebrali pravilo.

13 minut sledimo novicam

Prednost branja novic je ne samo izpostavljanje sodobni angleščini, temveč tudi to, da smo seznanjeni s tem, kar se dogaja po svetu, aktualni dogodki pa so odlična tema za pogovor z drugimi govorci angleščine. Obstaja veliko strani, ki so zasnovane posebej za učence angleškega jezika, saj je stopnja zahtevnosti članka prilagojena bralcu.

Članke za svojo stopnjo znanja lahko poiščemo na Voice of America, Breaking News English in News in Levels. Med branjem si lahko podčrtamo nove besede in poiščemo njihovo definicijo, saj si jih bomo tako lažje zapomnili, če jih bomo potrebovali za obnovo novice v članku.

Zadnjih 5 minut za ponovitev

V pol ure nam je uspelo osvojiti po eno novo besedo, frazo in slovnično pravilo ter se seznaniti z dogajanjem po svetu. Ker pa si človeški možgani najbolje zapomnijo stvari s konca učne ure, je dobro, da za konec ponovimo vse, česar smo se naučili. Najbolje je, da vse ponovimo na glas, da vadimo še govor. In vse poskusimo še enkrat zapisati, da si zapomnimo zapis. Domislimo se lahko stavka, v katerem uporabimo na novo osvojeno slovnično pravilo, in nazadnje zapišemo še dva stavka obnove članka. In to je naše pol ure na dan za jezik.

Tečaj angleščine z izkušenimi učitelji

Tečaj angleščine v Linguli je zasnovan tako, da vsakdo najde učni način, ki mu ustreza in s katerim učenje postane prijeten del vsakdana.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.