Si želite, da bi bil vaš pogovor v angleščini bolj tekoč in spontan? Bi radi govorili angleško, ne da bi vnaprej v mislih prevajali sleherno besedo? Pripravili smo štiri osnovne nasvete.

1. Poslušajte, poslušajte in spet poslušajte

Jezik boste usvojili hitreje, če boste veliko poslušali in ponavljali. Predvajajte si pesmi, poslušajte avdio knjige, poglejte film brez podnapisov in se osredotočite na razumevanje. Če je le mogoče, ob naslednjem poslušanju slišano ponovite.

poslušajte

FreeDigitalPhotos.net

2. Poimenujte predmete okoli sebe v angleščini

Najprej pomislite na stvari, ki vas obkrožajo vsak dan, na primer »miza«. Vsakič ko vidite mizo, pomislite na angleško besedo »a desk«. Tako se bo v vaših možganih, ko boste slišali besedo »a desk«, takoj ustvarila slika mize in obratno, ko boste videli mizo, boste v mislih izgovorili besedo »a desk«.

3. Pogovarjajte se sami s seboj

Ko se boste o predmetih okoli sebe naučili razmišljati v tujem jeziku, vsako besedo povežite v stavek. Vsakodnevne rutinske aktivnosti opišite v angleškem jeziku. Poskušajte razmišljati v slikah. Vizualizirajte tisto, kar želite sporočiti. Uprizorite vsakdanje dogodke, izmišljene situacije, intervjuvajte sami sebe. Imitirajte ton, naglas, zabavajte se z jezikom, pretiravajte. Če ste na primer pozabili pomiti posodo, recite na glas: »I forgot to wash the dishes.«  Pogovarjajte se sami s seboj. Če morate v trgovino po kruh, recite sami sebi: »I’m going to buy some bread.« Da bi se izognili začudenim pogledom, predlagamo, da to počnete, kadar ste sami.

V mislih se običajno vsak dan pogovarjamo sami s seboj – zdaj pa te samogovore spremenite v angleščino oziroma drug tuji jezik. Rezultat bo razmišljanje v izbranem tujem jeziku.

Namesto samogovora lahko po angleško klepetate tudi s prijateljem, zakoncem … Pogovarjajte se o vsakdanjih stvareh, opravilih, počutju …

4. Ne prevajajte

Ne prevajajte angleških stavkov v slovenščino, poskusite jih razumeti kot celoto. Pri učenju tujega jezika uporabljajte enojezični slovar. Poskušajte povezati pomen besed s slikami in aktivnostmi in ne z besedami v slovenskem jeziku.

Z nenehnim spodbujanjem učitelja k učenju v stavkih in brez prevajanja ter potrpežljivo razlago se boste tujih jezikov učili tudi na tečaju angleščine v Linguli.

Leave a Reply