Pri učenju jezika ne bodite prestrogi do sebe, češ »obvladati moram vso slovnico tujega jezika, preden začnem govoriti«, ker vse slovnice preprosto nikoli ne boste imeli v malem prstu.

Pogosto se srečujemo s tečajniki, ki poznajo slovnična pravila in znajo na pamet vse oblike za pretekli čas, a ko jih prosimo, da opišejo na primer včerajšnji dan, pripovedujejo v sedanjiku. To je značilen rezultat učenja slovnice »na suho« – najprej pravila, nato množica pisnih vaj, veliko razlage v slovenščini … Teoretično tak tečajnik pozna vsa pravila, sam predeluje slovnico, ne zna pa govoriti in je šokiran nad dejstvom, da mu včasih v Linguli predlagamo tečaj iste stopnje, ki ga je že zaključil nekje drugje. Učenje jezika ni učenje pravil in slovnice!
učenje slovnice

Najpomembneje je, da začnete čim prej govoriti.
Več boste govorili, hitreje boste ugotovili, kakšno znanje potrebujete.

Če uporabljate recimo angleščino samo v službi, ko predstavljate analize raziskav ali opisujete delo podjetja v preteklem letu, verjetno potrebujete preteklik, sedanjik in prihodnjik, ne pa odvisnega govora. Če uporabljate angleščino samo, ko govorite s prijateljico, ki živi v tujini, boste verjetno uporabljali vsakodnevni jezik, ki ne vsebuje konjunktiva.

Tečaj angleščine je idealna priložnost za pogovor v tem praktičnem jeziku, ki ga mnogi Slovenci odlično obvladamo. Na tečaju je v ospredju pogovor, prek katerega vas naučimo tudi najpomembnejše slovnice.

Leave a Reply