Priigrajmo si besedni zaklad

Igre s kartami so lahko pravi as v rokavu učitelja, ki želi otroke k učenju angleščine spodbuditi na zanimiv in sproščen način z malce zdrave tekmovalnosti. Učenje angleščine za otroke mora krepiti medsebojno sodelovanje ter omogočati veliko priložnosti za pogovor in druženje.

Igra žlic – spoons

Ta zabavna igra s kartami se lahko spremeni v učinkovito vajo črkovanja, ki jo lahko na preprost način prilagajamo stopnji znanja učencev. Najlaže igro igrajo manjše skupine štirih ali petih oseb, z malce več pozornosti pa lahko sestavimo tudi večje skupine. Priprava kartic sprva vzame nekaj časa, a te lahko uporabimo večkrat. Na računalniku ustvarimo tabelo kvadratov s stranico, dolgo štiri centimetre. V vsak kvadrat napišemo eno črko abecede. Narediti moramo vsaj 20 kartic za posamezno črko. Te nato natisnemo in izrežemo v igralne kartice.

Nato učence razdelimo v skupine in na mizo stresemo igralne kartice s črkami. Na tablo napišemo deset besed v angleščini, povezanih s trenutno snovjo. V sredino med karte položimo plastične žlice ali neošiljene svinčnike. Teh mora biti vedno za eno število manj, kot je igralcev za mizo – če jih igra pet, morajo biti pred njimi štiri žlice. Naloga vsakega posameznika je, da v kupu črk najhitreje poišče pravilne črke in sestavi besedo na tabli. Ko jo sestavi, mora zagrabiti žlico ali svinčnik. Tisti, ki je bil najpočasnejši in ostane brez žlice, je v tem krogu izgubil in na listek mora napisati S ali P. Kdor prvi napiše celo besedo SPOONS ali PENCIL, izgubi igro.

Besedni spomin

Tudi igra spomina je s svojo preprostostjo popolna za učenje angleščine (ali drugih jezikov). Izdelamo kartice, vsaj sedem parov ali več, odvisno od velikosti skupine in ravni znanja. Ena od kartic v paru naj ima sliko, njen par pa besedo zanjo. Če se na primer učimo besede za sadje ali zelenjavo, je lahko na kartici slika korenja, njen par pa napis carrot.

Za starejše učence lahko pripravimo tudi kartice, na katerih so prevodi stavkov ali pa celo različne glagolske oblike. Tako bi se na primer kartica z glagolom see povezala s kartico saw, kar je super vaja za ponavljanje nepravilnih angleških glagolov. Zmagovalec je seveda tisti, ki nabere največ parov kartic.

Kings

Pravila klasične igre je preprosto prilagoditi za spodbujanje učenja angleškega jezika – potrebujemo zgolj kupček navadnih igralnih kart, ki jih zložimo v krog s hrbtno stranjo navzgor. Pred tem moramo pripraviti pravila, tako da vsaki karti določimo neko nalogo. Ko nekdo potegne kralja, si mora na primer izmisliti neko besedo, preostali igralci v krogu pa se morajo spomniti besede, ki se z njo rima. Ko nekdo potegne šestico, se mora na primer domisliti stavka s strukturo to be + adverb (na primer This is nice).

Za oblikovanje pravil se ponujajo neskončne možnosti, nekatere lahko poiščemo tudi na internetu, lahko pa jih pripravimo skupaj z učenci. Igra je primerna predvsem za starejše učence, saj zahteva dosti zbranosti za sledenje navodilom, spodbuja pa razumske sposobnosti v angleščini in pomnjenje zahtevnejših glagolskih oblik.

Učenje angleščine za otroke je zabavno, a poučno

Prednost iger s kartami je, da se jih lahko igramo večkrat, saj lahko pravila vseskozi prilagajamo napredovanju snovi, učence pa lahko spodbudimo, da se podobnih iger lotijo še sami in tako aktivno ponavljajo snov. V Linguli izkušeni učitelji poskrbijo za to, da spodbujajo učenje angleščine za otroke na kreativen in zanimiv način.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.