Učenje jezika z literaturo je odlična metoda – in kaj bi bilo boljšega, kot so knjige o dogodivščinah Harryja Potterja? Učenje angleščine za otroke mora biti predvsem zabavno in razgibano, zato branje knjig združimo še z drugimi aktivnostmi.

Zakaj prav Harry Potter?

Velika prednost branja knjig o Harryju Potterju je, da se jezik skozi sedem knjig spreminja in se tako prilagaja zahtevnosti za bralca. Prva knjiga ima preprostejši, mladinski jezik, ki je odličen za hitro razumevanje novih slovničnih konceptov, s katerimi se srečamo pri učenju novega jezika. Prvi del je namreč namenjen deset- ali enajstletnikom, zadnja knjiga pa ima zahtevnejšo tematiko in s tem tudi jezik.

Nadgrajevanje zahtevnosti je velika prednost serije, z branjem katere bodo otroci postopoma gradili svoje besedišče, saj je v knjigah najti odlično kombinacijo vsakdanjega pogovora med junaki in velikega razpona zgodovinskih in abstraktnih idej.

Nadgrajevanje branja

Osvajanje novih besed pa ne temelji samo na branju, zato moramo učenje popestriti tudi z drugimi aktivnostmi. Otrokom lahko na primer pripravimo različne delovne liste, ki so povezani s poglavji, ki so jih prebrali. Priljubljenost knjižne serije je tako velika, da bomo že z iskanjem po internetu našli mnogo virov delovnih vaj, lahko pa jih ustvarimo kar sami. Za dodatno vajo lahko na primer izberemo odlomek iz knjige, ki ga natisnemo tako, da skrijemo nekatere besede. Učenec ima nato nalogo, da napiše besede, ki bi lahko ustrezale praznemu mestu, nato pa jih preveri s pomočjo knjige. Tako se lahko nauči tudi sopomenk, na napakah pa spozna, katere besede so v danih kontekstih manj ustrezne.

Krepitev slušnega razumevanja in govora

Da bi z branjem knjig krepili še govorno in slušno razumevanje, lahko poiščemo zvočne knjige, ki jih predvajamo med branjem, otroci pa lahko poskusijo brati na glas skupaj s predvajanjem. Tako bodo zapisane besede lažje povezali z njihovo pravilno izgovarjavo in poslušali pravilno angleško intonacijo, ki je ključna, da postanemo dobri govorci. Vajo govora lahko spodbudimo tudi s preprosto dramsko nalogo. Kot izziv si lahko izberejo enega od dogodkov v prebranem poglavju in pripravijo kratko dramsko uprizoritev. Tako bodo morali besedilo tudi sami ponavljati na glas.

Uživanje v filmih

Še ena prednost uspešnice Harry Potter je serija osmih filmov, ki nam je zagotovo lahko v pomoč pri učenju angleščine. S filmom lahko povežemo mnogo jezikovnih dejavnosti. Po ogledu filma se lahko na primer pogovarjamo o tem, kako se dogodki in junaki razlikujejo od tistih v knjigi. Ena od nalog je lahko delovni list, na katerega natisnemo fotografije filmskih junakov, učenci pa morajo v knjigi poiskati besede, s katerimi jih je opisala avtorica, saj bodo tako morali prepoznati ustrezne izraze in jih povezati z vizualno predlogo.

Da se vaši otroci angleščine ne bodo le učili, temveč bodo v njej tudi uživali, poskrbi učenje angleščine za otroke v Linguli, kjer z razgibanim pristopom otroci postanejo samozavestni govorci. Preberite več o učenju.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.