Učenje angleščine s Harryjem Potterjem

Učenje jezika z branjem knjig je odlična metoda – in kaj bi bilo boljšega, kot so knjige o dogodivščinah Harryja Potterja? Učenje angleščine za otroke mora biti predvsem zabavno in razgibano, zato lahko branje knjig združimo še z drugimi aktivnostmi.

Zakaj prav Harry Potter?

Velika prednost branja knjig o Harryju Potterju je, da se jezik skozi sedem knjig spreminja in se tako prilagaja zahtevnosti za bralca.

Prva knjiga ima preprostejši, mladinski jezik, ki je odličen za hitro razumevanje novih slovničnih konceptov, s katerimi se srečamo pri učenju novega jezika. Prvi del je namenjen deset- ali enajstletnikom, zadnja knjiga pa ima zahtevnejšo tematiko in s tem tudi jezik.

Nadgrajevanje zahtevnosti je velika prednost serije. Z branjem bodo otroci postopoma gradili svoje besedišče, saj je v knjigah najti odlično kombinacijo vsakdanjega pogovora med junaki in velikega razpona zgodovinskih in abstraktnih idej.

Nadgrajevanje branja

Osvajanje novih besed pa ne temelji samo na branju, zato lahko učenje popestrimo tudi z drugimi aktivnostmi. Otrokom lahko na primer pripravimo različne delovne liste, ki so povezani s poglavji, ki so jih prebrali. Priljubljenost knjižne serije je tako velika, da bomo že z iskanjem po internetu našli mnogo virov delovnih vaj, lahko pa jih ustvarimo kar sami.

Za dodatno vajo lahko na primer izberemo odlomek iz knjige, ki ga natisnemo tako, da skrijemo nekatere besede. Naš bralec ima tako nalogo, da napiše besede, ki bi lahko ustrezale praznemu mestu, nato pa jih preveri s pomočjo knjige. Tako se lahko nauči tudi sopomenk, na napakah pa spozna, katere besede so v danih kontekstih manj ustrezne.

Krepitev slušnega razumevanja in govora

Da bi z branjem knjig krepili še govorno in slušno razumevanje, lahko poiščemo zvočne knjige. Oroci lahko poskusijo brati na glas skupaj s predvajanjem. Tako bodo zapisane besede lažje povezali z njihovo pravilno izgovarjavo in poslušali pravilno angleško intonacijo, ki je ključna, da postanemo dobri govorci.

Vajo govora v Linguli spodbudimo tudi s preprosto dramsko nalogo. Kot izziv si otroci izberejo enega od dogodkov v prebranem poglavju in pripravijo kratko dramsko uprizoritev.

Uživanje v filmih

Še ena prednost uspešnice Harry Potter je serija osmih filmov, ki nam je zagotovo lahko v pomoč pri učenju angleščine. S filmom lahko povežemo mnogo jezikovnih dejavnosti. Po ogledu filma se lahko na primer pogovarjamo o tem, kako se dogodki in junaki razlikujejo od tistih v knjigi. Ena od nalog je lahko delovni list, na katerega natisnemo fotografije filmskih junakov, učenci pa v knjigi poiščejo besede, s katerimi  je junake opisala avtorica, saj bodo tako morali prepoznati ustrezne izraze in jih povezati z vizualno predlogo.

Učenje angleščine za otroke v jezikovni šoli Lingula

Da se vaši otroci angleščine ne bodo le učili, temveč bodo v njej tudi uživali, poskrbi učenje angleščine za otroke v Linguli, kjer z govorno metodo Lingula Kids otroci postanejo samozavestni govorci. Preberite več o učenju.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.