Ustvarimo svoj blog v angleščini

ucenje_anglescineEden od pristopov, s katerim lahko v prostem času nadgradimo sposobnost pisanja v angleščini, je ustvarjanje bloga. Ko pišemo o nečem, kar nas zanima, smo bolj zavzeti za razširitev svojega besedišča in pravilno črkovanje. Učenje angleščine v Linguli vas spodbuja h kreativnim načinom učenja jezika.

Prvi članek nastaja dolgo

Preden začnemo, si moramo narediti načrt, po katerem bomo zasnovali svojo blogarsko platformo. Člankov nam seveda ni treba kar takoj objaviti, najprej lahko vadimo in si napisano le shranjujemo, dokler nismo prepričani, da smo pripravljeni. Naš prvi članek lahko nastaja teden dni ali celo mesec, pomembno je namreč predvsem to, da se pisanja lotimo z veseljem, ne z odporom.

Vsak dober pisec je še boljši bralec

Načrt ni nič drugega kakor izbira teme. Vsak dober pisec pa je še boljši bralec, zato si lahko na začetku preberemo nekaj blogov s podobno vsebino. Iz tovrstnih objav lahko namreč pridobimo veliko besednega zaklada, ki nam bo v pomoč pri pisanju našega bloga. Naš načrt mora vsebovati tudi urnik, ki se ga bomo držali ob pisanju. Lahko si določimo, kdaj bomo objavljali, saj se tako pripravimo do tega, da vseskozi izboljšujemo svoje pisanje.

Sledimo »zemljevidu«

Vsako objavo, še posebej prvo, moramo začeti z grobim obrisom, ki mu sledimo med pisanjem, da je naš post na koncu zaokrožen in zaključen. V mislih moramo imeti svoje bralce, zato mora biti objava koherentna in urejena ter se ne sme preveč oddaljiti od začrtane teme.

Najprej napišemo kratko obnovo, kot bi blog že napisali, da določimo, kaj vse sodi h glavnemu sporočilu. Ko smo zapisali osnovo, se lotimo pisanja članka, pravzaprav prvega osnutka. Tega moramo nato še preoblikovati, tako da uporabimo razne tezavre in slovarje, saj je naš cilj, da se naučimo čim več novih besed v angleščini. Nato sledi še preverjanje slovnice, ki je najpomembnejši korak, saj s tem lahko nadzorujemo svoj napredek in vemo, kaj moramo še vaditi, saj se najbolje učimo na napakah.

Nove strukture, nove besede

Dober izziv pri pisanju bloga ni le pisanje samo, temveč tudi raziskovanje, ki se ga lotimo ob njem. Da ne pišemo le o že poznanih stvareh, se lahko lotimo pisanja o nečem, kar nam je še povsem neznano. Tako se bomo srečali z novim besediščem. Naš cilj naj bo tudi uporaba raznovrstnih stavčnih struktur, s katerimi nadomestimo bolj osnovne iz našega načrta. Zavedati se moramo tudi tega, da je informacije treba preveriti, zato moramo vedno prebrati več člankov o temi, o kateri pišemo.

Bralca pritegnemo z naslovom

Naš blog in objave na njem so lahko še tako dobre, a bo trud zaman, če objave ne bodo imele naslova, s katerim pritegnemo bralce. To je izziv, ki bo od nas zahteval, da smo čimbolj specifični, a hkrati kreativni in iznajdljivi. Naš cilj je, da z naslovom orišemo tisto, kar je ključno v naši objavi, a ne izdamo vsega.

Oblikovanja naslova se lahko lotimo na dva načina. Prvi je, da si naslov izmislimo, še preden začnemo pisati, in se ga tako držimo že od orisa dalje. Po drugem načinu pa privlačen naslov izluščimo iz svojega pisanja, potem ko je to že končano.

Pri pisanju bloga vam je v pomoč učenje angleščine v Linguli, saj vas bodo Lingulini izkušeni učitelji znali usmeriti pri ustvarjanju besedila in vam ponudili dobre nasvete. A vseeno pred objavo ne pozabite na lekturo napisanega.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.