Kako izboljšati bralno razumevanje?

Lingula_ucenje_anglescineZa oceno bralnega razumevanja je treba ovrednotiti, kolikšen del od prebranega besedila smo razumeli. Tudi vsakodnevno branje ne pripomore veliko k bralnemu razumevanju, če prebranega ne razumemo. Na srečo pa obstaja mnogo strategij, ki lahko izboljšajo naše učenje angleščine.

Kako izboljšati razumevanje besedila?

Branje je mnogo več kot le prebiranje posameznih besed, zato obstaja mnogo tehnik za izboljšanje razumevanje besedila, ki jih lahko uporabljamo pred branjem, med njim in po njem.

  • Pred branjem: besedilo najprej na hitro preletimo, ne da bi prebrali vsako posamezno besedo. Tako prepoznamo kontekst besedila in lažje ugotovimo pomen besed, ki jih ne poznamo.
  • Po branju: vzamemo si čas, da obnovimo, kar smo ravnokar prebrali, tako da zapišemo ali povemo nekaj kratkih stavkov o vsebini besedila.

Ne ustavimo se pri vsaki besedi posebej

Razumevanje posameznih besed pa še ne omogoča uživanja ob branju. Če se v stavku Reading is fun ustavimo pri vsaki besedi posebej (Reading. Is. Fun.), postane branje dolgotrajno in nezanimivo. Zato je za izboljšanje bralnega razumevanja ključno, da osvojimo tekoče branje, kot bi besede sledile nekakšnemu ritmu in bi jih nekdo bral na glas.

Besede, ki jih prepoznamo že na pogled

Dobra vaja za osvojitev tekočega branja je trening poznavanja besed, ki se imenujejo sight words: to so besede, ki jih poznamo že na pogled in o katerih nam ni treba posebej razmišljati, kako se preberejo. Vsak dan si lahko vzamemo minuto ali dve, da pregledamo seznam takšnih besed, s čimer lahko bistveno pospešimo krepitev bralnega razumevanja.

Videi

Tekočega branja se lahko učimo tudi z videi, ki imajo angleške podnapise, saj imamo tako pred sabo zapis, hkrati pa slišimo govor, kar pripomore k našemu boljšemu pomnjenju.

Počasno in pozorno branje – odgovorite na vprašanja

Ko osvojimo tekoče in hitro branje, je čas, da se upočasnimo in začnemo razmišljati o pomenu besedila. Pri krepitvi bralnega razumevanja je pomembno, da izberemo besedilo, ki nas zanima, a hkrati nam mora biti tudi v izziv. Najbolje je, da izberemo besedilo, ki je na malce višji zahtevnostni ravni od naše trenutne, saj morajo biti možgani za ohranjanje koncentracije bolj aktivni.

Najboljša tehnika za počasnejše in pozorno branje je branje besedila na glas, s čimer vadimo še izgovarjavo. Med pozornim branjem si lahko dodatno pomagamo s postavljanjem vprašanj, ki jih zapišemo na listke in prilepimo v besedilo. Svoje razumevanje preverimo tako, da na koncu odgovorimo na ta vprašanja. Te vaje se lahko lotimo tudi v paru, tako da tisti, ki bere, odgovarja na vprašanja, ki jih je drugi zapisal med poslušanjem branja na glas. Razumevanje sogovorca je tudi dober kazalnik tega, kako dobro nam je šlo tekoče branje.

Učenje angleščine z izkušenimi učitelji

Učenje angleščine v Linguli vam bo pomagalo tudi pri treningu branja in vas spodbudilo k branju v angleščini, saj boste v njem začeli uživati.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.