Učenje angleščine in glasba Beatlov

Glasba je zanimiv in učinkovit način za učenje angleščine. Kljub temu, da pesmi včasih ne sledijo slovničnim pravilom (grammar rules), se iz njih lahko naučimo veliko novega besedišča, zaradi rim (rhymes) pa si to besedišče hitro zapomnimo. Pesmi Beatlov so, na primer, popolne za učenje angleščine, saj nudijo širok spekter (wide range) besednega zaklada.

Učenje angleščine nam odpre tudi pogled v popularno kulturo (popular culture) in s tem omogoči (enable), da učenje postane učinkovitejše (efficient) in zabavnejše.

Rezultat ankete: Fraze, ki jih pojemo, si lažje zapomnimo

Glasbo doživljamo z več čuti in občutenji naenkrat, zato je skozi melodijo enostavneje povezati vsebino s slovničnimi pravili jezika, ki ga želimo bolje poznati. Z anketo (survey), v kateri je sodelovalo več kot 500 učiteljev angleščine iz 40 držav (countries), so ugotavljali povezavo med poslušanjem glasbe in učenjem tujega jezika. Ugotovili so, da kar 86 odstotkov učiteljev angleščine s pomočjo glasbe izboljša izkušnjo (experience) učenja jezika, kar 40 odstotkov od  njih pa za to uporablja tudi glasbo Beatlov. Dokazano je, da si fraze, ki jih pojemo, laže zapomnimo in kasneje uspešno uporabimo v pogovoru.

Beatli – britanski glasbeni fenomen

Leta 1962 je pesem Love Me Do prišla na lestvico (chart) najboljših 30 pesmi v Veliki Britaniji. To je bila prva od mnogih kasnejših uspešnic (hit) takrat še neznane (unknown) skupine, zaradi katerih so štirje fantje postali najbolj znana pop skupina na svetu (world). Pa tudi zaradi pričeske (hairstyle) »mop-top«.

Angleško potovanje v rumeni podmornici

Beatli so sloveli po čarobnem (magical) zaporedju akordov (chords), melodij (melody) in harmonije (harmony), čemur so sledili tudi pri rabi jezika. Pesem The Yellow Submarine je ena izmed najbolj znanih svetovnih uspešnic in je odlična za učenje angleščine.

So we sailed on to the sun,
Till we found the sea green,
And we lived beneath the waves,
In our yellow submarine.
Pluli smo dalje proti soncu,
dokler nismo našli zelenega morja,
kjer smo živeli pod valovi,
v naši rumeni podmornici.

Zakaj Beatli za učenje angleščine?

Besedila pesmi Beatlov so zelo preprosta (simple), z razmeroma osnovnimi ponavljajočimi se (repeating) strukturami, poleg tega pa jih pojejo jasno in počasi, kar začetnikom (beginner) omogoča, da jih razumejo (understand).

Na drugi strani pa se v pesmih pojavljajo tudi bolj kompleksne strukture (complex structures), idiomi (idioms), besedne igre (word play), pa tudi neformalni izrazi (informal expressions), zaradi česar so odlične tudi za nadaljnje učenje angleščine. Pravzaprav gredo pesmi tako hitro v uho (the songs are catchy), da je napredek (progress) za začetnika in že bolj izkušenega tečajnika neizogiben (inevitable).

Z glasbo do znanja

V Linguli tudi s pomočjo glasbe izboljšamo slušno razumevanje naših tečajnikov in jim olajšamo učenje angleščine. Ko nam je nekaj blizu in doživimo besedno zvezo čustveno, je naše pomnjenje v najboljši formi.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.