Učenje angleščine s pomočjo humorja

Lingula_ucenje_anglescine_odrasliMarsikdo je prepričan, da je učenje angleščine, tako kot vsako učenje, treba vzeti skrajno resno in da humor v učilnico preprosto ne sodi. A mnoge raziskave so pokazale, da je humor pomemben motivacijski dejavnik, s pomočjo katerega hitreje usvojimo tuji jezik ali drugo znanje. Zbrali smo nekaj razlogov za vključitev humorja v učenje jezika.

S pomočjo humorja lažje usvojimo tuji jezik.

Smeh kot pomemben motivacijski dejavnik

Smeh je najkrajša razdalja med dvema človekoma, je nekoč dejal Victor Borge, danski komedijant. In imel je prav.

Poleg velike motivacijske vloge humor pomaga tudi pri navezovanju stikov s tujci ali znotraj učne skupine. Sramežljivci tako laže prebijejo led, učitelji pa ustvarijo bolj sproščeno vzdušje, v katerem učenje angleščine postane prav prijetna izkušnja.

Načinov, kako lahko učitelji vpletejo humor v svoje učne ure, je precej, najpogostejši so:

  • Pripovedovanje šal,
  • ogled humoristične nanizanke ali filma,
  • zabavne zgodbice tečajnikov, do katerih pride, če vzdušje v razredu dovolj sproščeno.

Pri tem morajo predvsem paziti, da ohranijo avtoriteto in ne postanejo zgolj komedijanti.

Kultura in humor – mi poveš vic?

Učenje angleščine ni le učenje slovničnih pravil in besedišča, temveč tudi spoznavanje kulture. Vsak narod ima svoj smisel za humor in tudi pri Angležih oziroma Američanih ni nič drugače.

Z ogledom humorističnih nanizank, filmov ali stand up nastopov se tako bolj pobliže spoznamo s kulturo posameznega naroda, ob tem pa odkrijemo tudi mnoge stereotipe in predsodke, ki so lahko iztočnica za zanimive razprave.

Svetovni dan smeha

Letos svetovni dan smeha praznujemo prav na prvi maj, praznik dela. Njegov pobudnik je družinski zdravnik iz Indije, Madan Kataria, ustanovitelj gibanja Laughter Yoga oziroma joga za smeh.

Namen praznika je spodbujanje svetovnega miru skozi smeh. Gibanje ima danes prek šest tisoč smejalnih klubov v več kot stotih državah.

Zakaj učenje angleščine povezati s humorjem?

Smeh dokazano blaži stres, izboljša imunsko odpornost in ščiti srce, če naštejemo samo nekaj njegovih blagodejnih učinkov.

Zaradi vseh teh razlogov je pomembno, da humor postane obvezen element vsake učne ure, saj bo učenje angleščine tako v večji užitek. Pa še to: ali veste, kdaj je dan smeha? Prvo nedeljo v maju.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.