Vsakdo si želi, da bi se s svojim znanjem tujega jezika lahko približal naravnemu govorcu tudi v izgovorjavi in naglasu. Čeprav se to pri nekaterih jezikih zdi težko, ni nemogoče.

Nekaj nasvetov, kako čim bolj izpiliti izgovorjavo jezika, ki se ga učimo.

Poslušajte, poslušajte

Poslušajte izvirne govorce po radiu, televiziji, spletu … Izberite si zanimive oddaje, ki vas bodo pritegnile. Če le gre, glasno ponovite težje besede.

Pogovor

Pogovor z izvirnim govorcem bo vsekakor pripomogel k lepši izgovorjavi. Prosite sogovornika, da govori počasi in izrazito, ter ga poskušajte čim bolj posnemati z glasom, obrazno mimiko in intonacijo.

Glasba

Najlažji in morda tudi najzabavnejši način učenja izgovorjave je poslušanje glasbe v jeziku, ki se ga učite. Najbolje je, da se naučite besedila in zapojete še vi.

Osnove fonetike

Spoznajte se z osnovami fonetike, kateri glasovi obstajajo v jeziku, ki se ga učite, in kako jih ustvariti z jezikom, zobmi in položajem grla.

Ste vedeli, da obstaja kar 800 različnih fonemov, ki so najmanjše enote v glasovnem sistemu?

Otroci

Otroci še imajo sposobnost, da zaznajo minimalne razlike v izgovorjavi in jih lahko tudi ponovijo, odrasli pa izgubimo to sposobnost in glasov, ki v našem maternem jeziku ne obstajajo, ne zaznamo. Marsikateri glas nam lahko pri poslušanju uide, če pa boste znali prebrati fonetični zapis besede, ga boste lažje poskusili tudi sami ustvariti.

V Linguli pripravljamo specializirano kratko delavnico za piljenje angleške izgovorjave. Vodi jo izkušen izvirni govorec, ki je izgovorjavo učil tudi Katarino Čas. Namenjena je tečajnikom z znanjem na ravni B2 in več.