Kreativno učenje angleščine z domačega kavča

Morda ste ugotovili, da nič ne more zamenjati dobrih učiteljev in pogovora s sotečajniki v živo, pa vendar lahko za učenje angleščine in boljše znanje veliko naredite tudi v svojem prostem času doma.

Odličen način za učenje angleščine je igra scrabble.

Berite sami in z drugimi v bralnem krožku

Branje knjig v tujem jeziku je odlično za učenje angleščine, ta konjiček pa lahko nadgradimo tako, da ustvarimo svoj bralni krožek, ki ga lahko gostimo kar iz svoje dnevne sobe. Z aplikacijami, kot sta Zoom ali Skype, ustvarimo dogodek, povabimo prijatelje in vadimo pogovor v angleščini ob izmenjavi mnenj o najljubših knjigah. Skupno branje knjig še posebej pripomore k učenju jezika, saj nas spodbuja, da začnemo brati hitreje in učinkoviteje.

Sledite besedam kot senca

Kaj je speech shadowing? Če je senca nekdo, ki sledi drugemu, je senčenje govora sledenje glasu nekoga drugega. To ne vključuje le ponavljanja besed, temveč tudi naglaševanje in intonacijo.

Kako speech shadowing deluje? Najprej na internetu poiščemo video, ki nas zanima, in si predvajamo kratek odlomek. Potem video predvajamo še enkrat in poskusimo zraven ponavljati tako, da se naš naglas in način izgovora ujemata z govorčevim. S posnetkom lahko vadimo, dokler nismo zadovoljni z izidom. To je odličen način, da spoznamo naravni ton angleščine in se mu čim bolj približamo.

Postanite kritik umetnin

Ko bi se radi lotili učenja jezika s spoznavanjem kulture, pa ne moremo obiskati muzejev in galerij, kot je na primer Guggenheim v New Yorku, si lahko njihove virtualne razstave ogledamo kar med sedenjem na kavču in jih izkoristimo za jezikovno vajo.

Tako ne beremo samo opisov del in artefaktov, ampak postanemo umetniški kritiki in v angleščini napišemo kritiko razstave. Lahko napišemo več različic kritike, tako da vsakič spremenimo ciljno publiko – ob tem se naučimo rabe besed v formalnem in neformalnem registru.

Vprašajte Alexo

V zadnjem času nastaja vse več virtualnih pomočnikov, kot je denimo Alexa, vsi pa ponujajo odlično priložnost za vajo v ciljnem jeziku. Njihova funkcija je namreč ravno poslušanje uporabnika. Vadimo lahko tako, da Alexi postavljamo vprašanja, pri tem pa smo pozorni na izgovarjavo, saj nas drugače lahko narobe razume. Takšne vaje so super podlaga za pridobitev poguma, da spregovorimo tudi z živimi govorci tujega jezika, ki ga želimo osvojiti.

Premagajte prijatelje v scrabblu

Da ne bo vse virtualno, še predlog za živo druženje s prijatelji na kavču. Vse, kar potrebujemo, so prigrizki, dobra volja in igra scrabble. Scrabble ali po slovensko goflja je namizna igra, pri kateri iz danih črk sestavljamo besede, cilj vsakega igralca pa je najti čim daljšo besedo, ki bo prinesla točke za zmago. Popolna igra za učenje angleščine, saj spodbuja usvajanje novega besednega zaklada.

Učenje angleščine je zabavno, a učinkovito

Učenje angleščine v Linguli vas bo spodbudilo k temu, da najdete še druge, kreativne načine za učenje jezika, in vam dalo odlično podlago za nadaljnje utrjevanje besedišča, slovnice in poznavanja kulture.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na prevodi@lingula.si.