Lomilci jezika v angleškem jeziku

Učenje angleščine je povezano tudi z lomilci jezika. Lomilci jezika ali po angleško tongue twisters so stavki, ki jih je težko izgovoriti. V prispodobi rečemo, da si pri tem lomimo jezik oz. v angleščini, da si zavozlamo jezik.

Pazite, da si ne zlomite jezika!

Gre za sosledje besed s podobnimi zlogi ali soglasniki. Velikokrat so ti stavki brez pomena, zvenijo smešno in nesmiselno, zato so idealni za učenje izgovarjave v tujem jeziku na zabaven način.

Nesmiselno, a zabavno

Bi znali povedati naslednji stavek?

  • Peter Piper picked a peck of pickled peppers. A peck of pickled peppers Peter Piper picked. If Peter Piper picked a peck of pickled peppers, where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

V tem primeru vadimo izgovarjavo glasu p, ki slovenskim govorcem ne dela preglavic, razen če poskusimo zelo hitro izgovoriti sosledje besed, ki se začnejo na p.

Če bi hoteli zgornji stavek prevesti, vidimo, da gre za precej nesmiselno ponavljanje:

  • Peter Dudar je nabral kup okisanih paprik, kup okisanih paprik je nabral Peter Dudar. Če je Peter Dudar nabral kup okisanih paprik, kje je kup okisanih paprik, ki jih je Peter Dudar nabral?

Zakaj se uporabljajo lomilci jezika?

Lomilci jezika so odlični kot vaja za izgovarjavo težjih sklopov glasov ali posameznih glasov, ki v maternem jeziku ne obstajajo ali so težje izgovorljivi, TV in radijski voditelji ter javni govorci pa jih radi uporabljajo za ogrevanje pred nastopom. V Linguli se z veseljem poigramo z njimi za popestritev učne ure.

Jih znate prebrati?

  • Whenever the weather is cold. Whenever the weather is hot. We’ll weather the weather, whatever the weather, whether we like it or not.
  • A big black bear sat on a big black rug.
  • She sells seashells by the seashore.

So primerni tudi za učenje otrok?

Lomilci jezika so super za učenje angleščine odraslih in otrok. Otroci imajo lomilce jezika zelo radi, saj radi tekmujejo med seboj, kdo bo hitreje prebral ali ponovil izbrane besede. Zato so izvrstni za učenje angleščine – učenje novih besed in vajo izgovarjave.

Če želite doma vaditi z otroki, izberite lažje primere, kot so:

Big black bug, Fresh fried fish, Kitten in the kitchen, Quick kiss, Two witches

Lomilci jezika z Lingulo na Valu 202

Z lomilci jezika, Zungenbrecherji in tongue twistersi, sta se na Valu 202 pozabavali tudi Lingulini učiteljici Polona in Brigita. Prisluhnite jima in si poskušajte odvozlati jezik!

Učenje angleščine z izkušenimi učitelji

Učenje angleščine v Linguli je odlično za širitev besedišča in pridobitev samozavesti pri pogovoru v angleščini. Uživajte v jezikovnem razgibavanju!

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na prevodi@lingula.si.