Učenje angleščine med vožnjo

Pomanjkanje časa je eden najpogostejših vzrokov, da ne vadimo jezika, ki se ga poskušamo naučiti. Za učenje angleščine (ali kateregakoli drugega jezika) pa si lahko vzamemo čas že med vožnjo na delo ali domov. Majhni koraki nas lahko pripeljejo do velikega napredka. Svoj avto lahko spremenimo v jezikovno učilnico, ob tem pa ne odvrnemo pozornosti od dogajanja na cesti.

Slušno učenje angleščine

Avto je idealen prostor za slušno učenje jezika. Slušno razumevanje je eden ključnih elementov usvajanja jezika. Poteka namreč na naraven način in bistveno pripomore k lepi izgovarjavi. Poslušamo lahko e-knjige, radijske oddaje, podcaste in pesmi najljubših izvajalcev. Lahko pa poslušamo tudi učne ure angleščine, saj je način učenja odvisen od naših interesov in ciljev. Lahko poslušamo tudi različne verzije angleščine in s ponavljanjem vadimo regionalne različice, na primer britansko ali ameriško angleščino.

Poučni hip hop

Uživanje v hip hop glasbi je lahko sprostitev med potjo na delo, lahko pa jo spremenimo tudi v učno priložnost. Rap denimo uporablja tako imenovani sound morphing, pojav, pri katerem združimo dve besedi ali več, da stavek pospešimo: going to se na primer spremeni v gonna. To je nekaj, kar naravni govorci delajo avtomatsko, učenci jezika pa se morajo tega vzorca naučiti. Ker je to pogost pojav v priljubljeni hip hop glasbi, je ta lahko odlična priložnost, da te vzorce ponotranjimo. Poleg učenja mnogih neformalnih izrazov, ki jih ne bomo spoznali v učbenikih, bomo s ponavljanjem besedil vadili tudi izgovarjavo, kar je, odvisno od hitrosti pesmi, tudi dober izziv.

Radijske oddaje

Odlična vaja je poslušanje tujih radijskih vsebin. Ta pristop ima veliko prednosti:

  • Od nas zahteva zbranost, saj nimamo slike, da bi si pomagali z neverbalno komunikacijo govorca, ali podnapisov, ki pogosto spremljajo televizijske oddaje.
  • Radijski poročevalci pogosto govorijo zelo hitro, včasih tudi v nepoznanem dialektu, zato je to odlična vaja.
  • Nalogo poslušanja lahko še nadgradimo, tako da si po koncu poti vzamemo čas in najdemo kakšen članek o novici, ki smo jo poslušali po radiu, in ocenimo svoje slušno razumevanje. Tako tudi krepimo naše pomnjenje besed, saj možgani lažje shranijo besede, ki jih tako slišijo, kot vidijo.
  • Poslušanje novic in zabavnih vsebin je tudi odlična priložnost za poglobljeno razumevanje tuje kulture, saj je tudi to sestavni del učenja jezika.

Dober pogovor s sabo

Če smo v avtomobilu sami, si lahko poleg glasnih karaok privoščimo tudi dober pogovor v angleščini – s seboj. Ni torej treba, da le ponavljamo slišane vsebine, lahko si tudi pustimo prosto pot in si izmislimo cel pogovor. Tega lahko posnamemo na primer na poti v službo, na poti domov pa poslušamo posnetek, in slišimo, katere besede ali glasove moramo še ponoviti.

Pozorni smo lahko denimo na izgovor samoglasnikov, saj obstaja velika razlika v izgovoru besed, kot so eat, we in meet ter ice, cry, high. Ponavljamo lahko torej izgovor samoglasniških parov, da osvojimo razliko med dolgimi in kratkimi samoglasniki, izboljšamo pa lahko tudi svojo intonacijo in naglas.

Učenje angleščine v Linguli vam bo dalo zagon za bolj samozavesten pogovor, poleg tega pa vam bodo postregli tudi s kopico predlogov, kako učenje jezika tako rekoč neopazno vključiti v še tako natrpan vsakdan.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.