Preprosti triki za učenje nepravilnih glagolov

Več kot 180 glagolom v angleščini rečemo nepravilni glagoli ali irregular verbs. Ti ne sledijo nobenemu enotnemu vzorcu oz. slovničnim pravilom. Prav zato je lahko njihovo učenje dolgotrajno. Obstajajo pa preprosti triki za učenje angleščine, s katerimi boste hitro usvojili tudi nepravilne glagole.

Podobni – skupaj

Čeprav nepravilni glagoli nimajo enotnega pravila uporabe, nekateri sledijo podobnim vzorcem. Vseh glagolov ni treba združiti v en velik seznam, urejen po abecednem vrstnem redu. Raje jih popredalčkamo v manjše skupine glede na vzorec, ki je za nas najbolj preprost.

  • Ena od skupin so na primer lahko glagoli, ki imajo enako obliko v sedanjiku, pretekliku in prihodnjiku, kot sta cost in set.
  • Druga glagoli, ki imajo isti obliki v pretekliku in drugačno v sedanjiku, kot sta breed in shoot.
  • Tretja pa tisti, pri katerih se past participle (pretekli deležnik) konča na -en, kot sta speak in wake.

Najprej 10 najpogostejših

Številne nepravilne glagole uporabljamo vsak dan, mnogi pa niso v uporabi zelo pogosto. Morda ne bomo nikoli uporabili glagola broadcast, abide pa le kot del fraze law-abiding-citizen. Namesto da se torej osredotočimo na celoten seznam, lahko damo prednost tistim, ki se v vsakdanjem govoru uporabljajo najpogosteje, saj brez nekaterih enostavno ne gre. Ti glagoli so najverjetneje tudi ene izmed prvih besed, ki se jih naučimo v angleščini, zato bo začetek z njimi najlažji, sledijo pa si:

Say, go come, know, get, give, become, find, think in see.

Kreativno s stavki – tako si glagole zapomnimo hitreje

Mnoge besede lažje usvojimo, če jih uporabimo v stavku, ki nam potem služi kot primer uporabe in nam kontekstualno sporoča pomen. Glagole si lahko zapomnimo tudi tako, da z njimi tvorimo stavke, ki vsebujejo vse tri oblike. Če si želimo zapomniti vse oblike glagola to see, si lahko pomagamo z naslednjim stavkom: »I see the bee, I saw the snow, but I’ve never seen a bee in the snow

Pri sestavljanju stavkov smo lahko kreativni in pustimo domišljiji prosto pot, saj si včasih zapomnimo prav najbolj smešne ali nesmiselne stavke. Lahko uporabimo rime, lahko sestavimo cele zgodbe, ki vsebujejo različne glagole, kar je dobra vaja za učenje nepravilnih glagolov in drugih slovničnih pravil.

Plonkci na vidna mesta

Včasih je najboljši trik za usvojitev besed preprosto ponavljanje. Da to izvajamo kar najpogosteje, si lahko pripravimo manjše listke, na katerih je seznam petih do desetih glagolov, ki so lahko razporejeni po abecedi ali pa v katere od predlaganih skupin. Te listke potem nalepimo na opazna mesta v svojem domu, da jih bomo videli večkrat v dnevu. Lahko jih nalepimo na kavomat, mizo ali celo na steno kopalnice … Pomembno je le, da so na takem mestu, kjer jih bomo zagotovo vsakodnevno »srečevali« in si spisek tako mimogrede zapomnili. Ko usvojimo vse glagole z enega listka, ga lahko zamenjamo z drugim.

Učenje angleščine vam pomaga spregovoriti

Učenje angleščine v Linguli poteka prek pogovora in v sproščenem vzdušju. Lingulini učitelji za izziv, s katerim se srečate, najdejo zabavne in učinkovite rešitve, s katerimi učenje še tako zahtevnega seznama glagolov postane prijetno.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.