Kako osvojiti angleške samoglasnike?

V angleščini imajo skoraj vsi samoglasniki več izgovornih variant, ki se delijo na dolge in kratke. Ker že manjša sprememba izgovarjave pri glagolu lahko spremeni pomen besede, lahko ti pri učenju jezika pomenijo poseben izziv, a vse je mogoče premagati s preprostimi učnimi triki. Učenje angleščine v Linguli pripomore k osvojitvi pravilnega izgovora in jasnega izražanja, s katerim boste postali samozavesten govorec angleščine.

Pronunciation Maze – labirint izgovarjave

Lingula_ucenje_anglescineLabirint izgovarjave ali pronunciation maze je delovni list, na katerem so napisane besede. Da ga rešimo, moramo začeti pri zgornji besedi in končati pri spodnji, tako da vmes zapišemo besede, ki vsebujejo isti samoglasnik. S tem preprostim učnim pripomočkom se lahko naučimo, kako se izgovarjava nekaterih samoglasnikov spremeni glede na to, kje v besedi so in kako se obnašajo, obkroženi z različnimi glasovi.

Tako pozneje lažje slišimo razliko v izgovarjavi besed in iščemo vzorce, ki se ponavljajo. Na primer kombinacija samoglasnikov ea v sredini besede ponavadi daje isti glas, zato bomo denimo lažje prepoznali razliko med bit in beat.

Tongue Twisters – lomilci jezika

Tongue twisters ali lomilci jezika so zaporedja besed, v katerih se ponavlja isti glas oziroma isti samoglasnik, zato jih je včasih zelo težko izgovoriti. Najlaže jih najdete na spletu, najbolj znani pa so krajši, kot so Woodchuck, Peter Piper in daljši, recimo:

  • I scream, you scream, we all scream for ice cream! ali
  • If two witches would watch two watches, which witch would watch which watch?

Tovrstnih vaj se najlaže lotimo tako, da stavke najprej izgovarjamo počasi in se osredotočimo na pravilno izgovarjavo, potem pa jih poskusimo izgovarjati vedno hitreje. Predvsem vaja je tista, ki omogoči pravilno izgovarjanje angleških samoglasnikov.

Silent Film – nemi film

Ta metoda bo navdušila tiste, ki radi gledajo filme in je njihovo znanje angleščine že na višji ravni. Naša naloga je, da poiščemo del filma ali krajši videoposnetek, izklopimo zvok in podnapise ter poskusimo ugotoviti, kaj igralci govorijo, samo z opazovanjem njihovega premikanja ust.

Vsak zvok namreč tvorimo s premikanjem ustnic in jezika v različne položaje. Če opazujemo zgolj premikanje ust pri govorjenju, nam to lahko pomaga pri pravilnem tvorjenju samoglasnikov. Glas u v besedi rebuke in oo v book nam lahko zvenita podobno, a je položaj ustnic pri njima povsem drugačen.

Minimal Pairs – minimalni pari

Minimal pairs so besede, ki zvenijo skoraj enako, razlikujejo se le v enem glasu. Denimo lice in rice ter sit in seat. Za to vajo potrebujemo seznam besed v paru, ki jih nato izgovarjamo naglas, s pretiravanjem, da lažje slišimo morda minimalne, a pomembne razlike. Minimal pairs lahko najdemo za vsak samoglasnik, pa tudi za druge glasove. Vaja z izgovarjanjem besed, kot so know in now, bad in bed, not in note ter had in hard, je ključnega pomena za izgovarjavo, pripomore pa tudi k pomnjenju novih besed, s katerimi gradimo svoj besedni zaklad.

Song Games – igralne pesmi

Pri učenju angleščine nismo nikoli prestari za otroške pesmice, ki so odličen način učenja jezika. Pri pravilni izgovarjavi samoglasnikov so nam lahko najbolj v pomoč otroške pesmice, kot so Apples and Bananas ali The Frog Doesn’t Wash His Feet, kjer v posameznih besedah besedila prihaja do spremembe samoglasnikov. Čeprav nekatere besede nimajo smisla, ravno pri teh najbolje zaslišimo spremembo, do katere pride z zamenjavo. Stavek The frog doesn’t wash his feet tako za namen vaje postane Tha frag dasn’t wash has faat.

Nadgradite učenje angleščine s tečajem v Linguli

Učenje angleščine v Linguli vam ponuja zabavne in učinkovite rešitve, s katerimi boste pridobili nov besedni zaklad.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na prevodi@lingula.si.