Poletni oddih: slovenske reke in jezera

Šolsko leto se je končalo in prišle so težko pričakovane poletne počitnice (summer holidays). Večina jih bo preživela ob morju, naj bo ob slovenski obali (Slovenian coast) ali na tujem (abroad), morje vsekakor ima svoj čar (charm). Ne smemo pa pozabiti tudi na številna jezera (lakes) in reke (rivers), kjer se prav tako lahko osvežimo  v vročih dneh. Učenje angleščine lahko poleti nadaljujemo v pogovoru s tujci, s poletnim tečajem ali na jezikovnih počitnicah za otroke.

Šobčev bajer je v neposredni okolici priljubljenega Blejskega jezera.

Šobčev bajer

V neposredni okolici Bleda in priljubljenega Blejskega jezera je Šobec, eden največjih, pa tudi najlepših kampov (campsites) pri nas. Na Šobcu se lahko ohladimo v majhnem umetnem jezeru (artificial lake), ki ga obdaja borov gozd (pine forest), pogumnejši pa lahko zaplavajo v Savi Dolinki, ki teče ob kampu. Šobec je pravi raj (paradise) za družine in športne navdušence. Ti lahko uživajo v igranju tenisa (tennis), odbojke na mivki (volleyball), košarke (basketball), namiznega tenisa (table tennis) in v številnih drugih športih.

Šaleška jezera

Šaleška jezera, nastala zaradi izkopavanja premoga, sodijo med največje v Sloveniji. Sestavljajo jih Škalsko jezero, Velenjsko jezero in Družmirsko/Šoštanjsko jezero. Največje med njimi je Velenjsko, ki ponuja nešteto možnosti za aktivno preživljanje prostega časa (active leisure time). Tu se bodo domače počutili predvsem pohodniki (hikers), kanuisti (paddlers), potapljači (divers), pa tudi ribiči (fishermen). Nedaleč stran od jezera so uredili tudi kamp.

Nadiža

Reka Nadiža velja za eno najčistejših (the cleanest) rek, imela pa naj bi tudi zdravilne lastnosti (healing properties). Ob reki, ki teče ob slovensko-italijanski meji (Slovenian-Italian border), so štiri uradna (official) kopališča, v okolici pa najdemo tudi kamp (campsite). Če želite oddih od plavanja (swimming), se lahko odpravite na izlet v bližnji Kobarid. Adrenalinske odvisneže (adrenaline junkies) bo potešila smaragdna reka Soča, kjer sta možna rafting in kajakaštvo (canuing).

Iški vintgar

Soteska (gorge), ki jo je zarezala reka Iška, leži nedaleč od prestolnice (the capital), v njej pa najdemo številne slapove (waterfalls), tolmune (pools), pa tudi avtohtone živalske in rastlinske vrste (indigenous animal and plant species). Iški vintgar je priljubljena izletniška točka za kopalce (swimmers), ribiče (fishermen), pa tudi plezalce (climbers). V bližini soteske pa si lahko ogledamo nekdanjo partizansko bolnišnico (partisan hospital) Krvavice.

Kolpa

Ena najčistejših in najtoplejših slovenskih rek ponuja nešteto možnosti za vodne aktivnosti (water activities). Ob reki je urejenih kar deset kopališč in 11 kampov. Zaradi počasnega toka (slow river stream) je primerna tudi za plavalce začetnike, športni navdušenci pa lahko uživajo v badmintonu (badminton), minigolfu (miniature golf), kolesarjenju (cycling) ali pa si izposodijo (borrow) kanu.

Povadite besedišče in naredite vajo v Virtualni Linguli.

Učenje angleščine vam pomaga spregovoriti

Ste se med branjem angleških besed pomislili na učenje angleščine? V jezikovni šoli Lingula vam so vrata odprta tudi poleti, ko v prijetno hladnih učilnicah potekajo številni tečaji.