Angleška slovnica: mali koraki, velik napredek

Včasih v angleščini želimo povedati, da smo bored, a nam namesto tega uide, da smo boring. Da se takšnim spodrsljajem učinkovito izognemo, moramo osvojiti angleško slovnico. Učenje angleščine je lahko tudi preprosto in zabavno, a zato nič manj učinkovito.

Specifična pravila – učenje angleščine v stavkih

Prvi korak pri učenju slovnice je, da nam ni treba začeti na čistem začetku, dovolj je, da prepoznamo vzorec. Poznate besedi excited in exciting? Obe besedi hitro prepoznamo kot pridevnika – kakšna je torej razlika v njuni uporabi? Zapomnimo si lahko, da se pridevniki s končnico -ed uporabljajo za opis počutja neke osebe, na primer v stavku: »I’m so excited. I’m going on vacation to Bali tomorrow!«

Če pa imamo opravka s končnico -ing, opisujemo situacijo, ki v ljudeh vzbuja oziroma povzroča določene občutke. Stavek, ki nam pomaga slediti obema praviloma, je: »A boring place will make you feel bored.«

Kako izbrati pravi glagol?

Nekateri glagoli imajo tako sorodne pomene, da je včasih težko izbrati tistega, s katerim povemo natančno tisto, kar želimo izraziti. Tako kot lahko zamenjamo med say in talk, pogosto zamenjujemo tudi glagole vida – see, look in watch. Vse je odvisno od tega, na kakšen način nekaj gledamo:

  • Seeing je nekaj, kar počnemo avtomatsko.
  • Looking je bolj aktivno dejanje, saj moramo pogledati v smer tistega, kar gledamo, in na to preusmeriti našo pozornost.
  • Watching pa je najbolj aktiven glagol od treh, saj se na tisto, kar gledamo, povsem skoncentriramo.

By in until – kratke besede, velik pomen

Zapletene predloge osvojimo le tako, da se jih lotimo posamezno. Začnemo lahko na primer z by in until, ki oba označujeta časovno obdobje, ki traja do določenega trenutka:

  • Until uporabimo, ko govorimo o tem, kako dolgo trajajo neke stvari ali kako dolgo bodo še trajale neke dejavnosti, situacije ali časovna obdobja, tako kot v stavku: »The new movie won’t be released until January.«
  • By pa pogosteje uporabljamo za navajanje rokov, zato je precej formalna beseda, s katero poudarimo, da mora biti nekaj storjeno ali končano do določenega datuma ali časovnega obdobja, tako kot v stavku: »I need your report on my desk by Friday.«

S pomočjo primerov lahko osvojimo tudi druge angleške predloge, saj si tako veliko lažje zapomnimo njihove pomene in se hkrati angleške slovnice učimo po korakih.

Učenje angleščine z izkušenimi učitelji

Do obvladovanja angleške slovnice nas pripeljeta potrpežljivost in vaja, zato je pomembno, da se učenja lotevamo s kratkimi, a učinkovitimi koraki. Učenje angleščine v Linguli je učinkovit trening, pri katerem bomo vedno poskrbeli za to, da se boste premikali le naprej po lestvici znanja.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.