Slovnični triki tvorjenja stavkov za začetnike

Tvorjenje stavkov je lahko na začetku učenja angleščine precej zahtevno. S preprostimi triki in nekaj vaje pa preskočimo tudi to oviro in osvojimo angleške stavčne strukture v rekordnem času. Preberite, kako si lahko poenostavimo učenje angleščine in njene slovnice.

Vrstni red: oseba, glagol in predmet

Najprej si moramo zapomniti, da je tudi angleščina jezik, ki sledi vrstnemu redu. Najprej povemo, kdo nekaj dela, nato pa, kaj počne in s čim. Pri tem nam prav pride vse tisto podčrtovanje stavčnih delov, ki smo se ga učili že pri slovenščini v osnovni šoli. To je osnova, ki ji potem dodajamo še druge stavčne člene.

Za začetek si lahko sestavimo stavek, ki nam služi kot model, po katerem bomo lahko ustvarili nove stavke. Da si ga lažje zapomnimo, ga tvorimo na primeru nekoga, ki ga dobro poznamo, recimo Jan plays basketball. Ob tako preprosti osnovi ne bomo nikoli pozabili, da so stavčni členi lahko sestavljeni tudi iz večjega števila besed. Primer za to je Jan in Katja like to play basketball. To nam bo pomagalo pri razumevanju stavkov in prepoznavanju besednih vrst.

Večstavčne povedi

S preprostimi pravili lahko hitro tvorimo preproste stavčne strukture v angleščini. Nato pa se lahko lotimo večstavčnih povedi, ki to zgolj dvakrat ponovijo. Oba dela, ki ju povezuje veznik, imata namreč enako strukturo osebka, povedka in predmeta. Spet lahko tvorimo poved, ki nam bo služila kot preprost model. To je npr. I cooked lunch and my boyfriend bought some drinks.

Naš cilj je, da se najprej naučimo te preproste osnove, saj se nam na začetku ni treba naučiti še slovničnih izrazov. Z njimi si lahko pomagamo, ko bomo nato napredovali k povedim, ki tej preprosti strukturi ne sledijo. To so na primer povedi v trpniku ali vprašalne povedi. Te bodo našemu izražanju dodale nekaj raznolikosti.

Najpogostejši stavki

V začetni fazi se lahko veliko naučimo, če se osredotočimo na stavke, ki se zelo pogosto uporabljajo v vsakdanjem pogovoru v angleščini. Primer za to so fraze, ko nekoga vprašamo, kako je: What’s up?, How’s it going?, What have you been up to lately? Naučimo se lahko tudi, kako opišemo svoje počutje s primeri, kot so: I’m fine, how are you?, Pretty good, ali Can’t complain. Tako smo se pravzaprav že naučili, kako pozdraviti oziroma opraviti pravi mali pogovor v angleščini. Ostaja še mnogo izrazov, besed in stavkov, ki so v vsakdanji angleščini tako pogosti, da si bomo z njihovim razumevanjem na začetku poti proti popolni govorici zelo pomagali.

Učenje angleščine z izkušenimi učitelji

Učenje angleščine v Linguli je odličen začetek za tiste, ki bi se radi spoznali z jezikom na preprost in zanimiv način. Zasnovano je namreč tako, da omogoča razumevanje struktur angleščine po zabavni poti, ob kateri je motivacijo nemogoče izgubiti.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.