5 pasti velike začetnice v angleščini

Pravilna raba velike začetnice je zelo pomembna za pisanje tako v maternem kot tujem jeziku. Če v svoje znanje tujega jezika niste prepričani, predlagamo prevod besedila v angleščino.

Velika začetnica lahko spremeni pomen besedila.

So velike začetnice enake v slovenščini in angleščini?

Pravila rabe velike začetnice se v angleščini precej razlikujejo od slovenskih. Zato moramo biti pri pisanju v angleščini še posebej pozorni, da se izognemo neljubim napakam. Nekateri izrazi lahko namreč celo spremenijo pomen glede na to, ali so napisani z veliko ali z malo začetnico. To so na primer »march« oz. »korakanje« in »March« oz. mesec »marec«.

Razlike med angleščino in slovenščino

Poglejmo si 5 najpomembnejših razlik med slovenskimi in angleškimi pravili zapisovanja velike začetnice. Z njimi bo vaše pisanje v angleščini pravilnejše.

#1 Prazniki

Večino praznikov Slovenci pišemo z malo začetnico, v angleščini pa z veliko: »novo leto – New Year«, »božič – Christmas«.

#2 Pridevniki

Pridevnike, ki se nanašajo na celino, državo, regijo ali jezik, v angleščini prav tako pišemo z veliko začetnico: »ruski – Russian«, »slovenski – Slovenian/Slovene«, »evropski – European«.

#3 Dnevi in meseci

Razlikujemo se tudi po zapisovanju dni in mesecev, saj se ti v angleščini pišejo z veliko začetnico: »ponedeljek – Monday«, »januar – January«.

#4 Naslovi del, filmov, glasbe …

Vsi polnopomenski elementi v naslovih literarnih del, filmov, glasbe, časopisov ipd. se v angleškem jeziku pišejo z veliko začetnico, na primer: »Prevzetnost in pristranost – Pride and Prejudice«, »Teorija vsega – The Theory of Everything«, »Slovenske novice – The Times«. Vezniki in predlogi pa se tudi v angleških naslovih pišejo z malo začetnico.

#5 Zgodovinska in kulturna obdobja

V nasprotju s slovenskim jezikom so zgodovinska in kulturna obdobja v angleščini zapisana z veliko začetnico: »renesansa – The Renaissance«, »hladna vojna – The Cold War«.

Prevod v angleščino z Lingulo

Ko gre za pisanje v angleščini, je treba dobro poznati slovnična in pravopisna pravila angleščine in velike začetnice niso pri tem nobena izjema. Če potrebujete kakovosten prevod v angleščino, prevajanje zaupajte Lingulini prevajalski ekipi.

Imate vprašanja o prevodu angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na prevodi@lingula.si.