Učenje angleščine in igre na svežem zraku

Lingula_ucenje_anglescine_otrociKo zrak v učilnici postane težak, lahko z veseljem ugodimo prošnjam učencev, da bi šli ven v naravo, saj so tovrstni sprehodi odlična učna priložnost. Učenje angleščine za otroke mora biti namreč obogateno z različnimi dejavnostmi, saj je najpomembneje, da ob tem uživajo.

Lov na (besedni) zaklad

Narava v vsakem letnem času ponuja različne rastline in sadove, zato je že kratek sprehod na travnik ali v gozd odlična priložnost za učenje novih besed. Učencem lahko med igro na prostem damo različne naloge. Lahko jih na primer pošljemo na lov na zaklad, tako da jim damo seznam stvari, ki jih morajo poiskati in prinesti ali pa posneti fotografijo.

Na podlagi prinesenih stvari ali fotografij lahko skupaj z učenci naredimo seznam besed, ki bo vsak letni čas drugačen. Jeseni se bodo lažje naučili besed, kot je mushrooms (gobe) ali chestnut (kostanj), spomladi pa crocus (žafran) ali daffodil (narcisa). Ker bodo nove besede spoznali skozi lastne dejavnosti, si jih bodo tudi lažje zapomnili. S stvarmi, ki jih lahko brez težav naberemo v naravi, se lahko igramo tudi potem, ko se že vrnemo v učilnico. Nekaj stvari lahko zložimo na pladenj in damo učencem na voljo par minut, da naštejejo vse, kar so nabrali, s tem pa krepijo pomnjenje besedišča.

I spy with my little eye … (Opazil sem …)

I spy je odlična igra, ki se jo lahko z učenci igramo na sprehodu. Učenci tistega, kar so opazili, ne smejo poimenovati, ampak morajo stvar opisati s pridevniki. Med sprehodom naj bodo učenci denimo pozorni na različne znake letnega časa. O njih jim še ni treba razpravljati; pomembno je, da vsak najde nekaj, kar bo opisal kasneje. Ko se vrnemo v učilnico, naj si vsak učenec izbere enega od opaženih znakov, na primer jesensko listje, ledene sveče ali ptico, in o njih zapiše tri namige, recimo:

  • It was in a tree.
  • It was partially red.
  • It was making noise.

Listke nato poberemo in jih razporedimo po steni. Vsak učenec naj dobi priložnost, da se sprehodi do listka in ugotovi, o kateri stvari govorijo namigi, in jo poimenuje. Zgornji primer bi jih tako naučil besede robin (taščica).

Beg z besedo

Za bolj aktivno učenje angleščine na igrišču se lahko otroci tudi lovijo. Za igro izberemo različne kategorije, na primer živali, barve, sadje, zelenjavo ali druge teme, o katerih se trenutno učijo. Pravilo igre je, da se učenec lahko reši pred tem, da bi bil ujet, če se spusti na eno koleno in zavpije eno od besed izbrane kategorije. Če so to živali, potem bi ga recimo rešila beseda dog (pes), zato bi njegov sošolec moral poskusiti ujeti nekoga drugega. Po nekaj minutah kategorijo besed zamenjamo.

Lahko se igramo tudi igro Fire in the Forest, ob kateri se lahko učenci učijo poimenovanj za živali in dele telesa. En učenec se postavi na eno stran igrišča, vsi preostali pa na drugo. Vsak od njih si izbere, katera gozdna žival je. Učenec, ki stoji nasproti, potem oznani, katere živali bodo morale teči proti njegovi strani. Lahko na primer reče: If you have feathers, run! Vsi, katerih izbrane živali imajo perje, morajo tako steči na nasprotno stran, medtem ko jih učenec z druge strani poskuša ujeti.

Učenje angleščine za otroke naj bo zabavno

Cilj tovrstnih aktivnosti je predvsem drugačno učenje jezika, da bodo učenci ob njem uživali. Učinkovito in zabavno učenje angleščine za otroke je tudi cilj odličnih učiteljev v Linguli, ki znajo motivirati otroke in pripraviti učne ure, ki jih otroci zagotovo ne bodo pozabili.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.