Začutimo in zavohajmo angleščino

Senzorično učenje angleščine za otroke

Pri učenju angleščine in drugih jezikov uporabljamo več pristopov. Eden od njih je t. i. multi-modality learning, ki vključuje vseh pet čutov. Z njim pri učencih spodbudimo tvorbo različnih možganskih povezav. Učenje angleščine za otroke v Linguli popestrimo na vse možne načine in ob tem upoštevamo posebnosti različnih učencev.

V letu učenja na daljavo so se mnogi otroci oddaljili se od vrstnikov, manj je bilo  socialnih stikov in tudi manj pogovora v angleščini. V Linguli opažamo, da to pomlad k nam prihajajo otroci, ki so s snovjo vse bolj v zaostanku. Luknje v znanju angleščine lahko otrokom delajo težave v prihodnosti, zato bodo jezikovne počitnice v Linguli imele letos še večjo težo. Skrbno nadgrajujemo vse Lingula Kids programe, da bomo otroke še bolj pritegnili in jih navdušili za angleščino.

Razkrivamo nekaj simpatičnih iger, ki zajema različne čute, s katerimi bomo obdali otroke na jezikovnih počitnicah.

Tip (Touch)

Čut tipa vključujejo mnoge igre, ki bodo spodbudile pomnjenje učencev.

  • Kaj je v škatli?

Za to igro potrebujemo večjo kartonasto škatlo, v katero naložimo množico predmetov, o katerih se trenutno učimo. Škatlo pokrijemo s kosom blaga, nato pa po enega učenca spodbudimo, da z roko otipa predmet v škatli in ga opiše sošolcem, ki morajo ugotoviti, za kateri predmet gre.

  • Plastelin, pesek ali glina

Druga ideja, ki poleg vadbe jezika omogoča sprostitev na začetku ali koncu ure, so kotički s plastelinom, kinetičnim peskom ali glino. Otroci lahko naredijo oblike iz plastelina, o katerih morajo nato sestaviti kratko zgodbo, ki jo povejo sošolcem.

  • Risanje po hrbtu

Še preprostejša naloga, za katero ne bomo potrebovali nobenih pripomočkov, je risanje po hrbtu. Učenci se obrnejo drug proti drugemu in na hrbet svojega para s prstom »narišejo« stvar, sošolec pa mora odkriti, za kaj gre. Pri tem uporabimo dotik kot element, ki spodbuja učenje novih besed.

tečaj angleščine

Voh in okus (Smelling and taste)

Voh je eden od čutov, ki najbolj vpliva na naš spomin.

  • Kaj ješ oziroma kaj piješ?

Za senzorično igro okušanja pripravimo pokušnjo, pri kateri morajo otroci ugotoviti, kaj jedo oziroma kateri sadni sok pijejo. Je hrana sweet, sour, salty, fruity …?

  • Kaj to tako diši?

Pripravimo kartonaste škatlice, v katere damo mila, začimbe, sadje in podobne stvari z močnim vonjem ter jih prekrijemo s kosom blaga ali papirja, v katerega naredimo luknjice, da je predmete mogoče zavohati. Škatlice označimo s črkami A, B, C in tako naprej ter damo učencem seznam, na katerem je več odgovorov, učenci pa morajo izbrati pravega. Škatlica A ima na primer možnosti lemon, apple, strawberry, učenci pa morajo obkrožiti pravo. Škatlica B ima lahko na primer odgovore cimet, origano, ingver. Na koncu razred skupaj preveri rešitve.

Vid (Sight)

  • Kaj manjka ali Kim’s Game

Za spodbujanje vizualnega učenje se lahko z razredom igramo klasiko, imenovano Kim’s Game. Za to igro zberemo več vsakdanjih predmetov in jih položimo na pladenj. Vse predmete pokažemo učencem, nato enega skrivoma umaknemo, učenci pa morajo ugotoviti, kateri predmet manjka. Če besed za predmete ne poznajo, jih lahko naprej poiščejo v slovarju, nato pa jih vadimo. Denimo vključimo lahko še igro vislice, kjer morajo besedo za manjkajoči predmet, na primer pencil, najti z ugibanjem. Če se recimo učimo šolske potrebščine, si bodo učenci besede lažje zapomnili prek igre kot z učenjem na pamet.

  • Barvni kartončki, ki veliko povedo

Namesto igre lahko ustvarimo tudi sistem, tako da za določeno besedno vrsto vedno uporabimo enako barvo. Samostalniki so na primer napisani na rdečih karticah, glagoli na modrih, pridevniki na rumenih. Učenci lahko ustvarijo lastne kartice, nove besede pa jim lahko vedno predstavimo v ustrezni barvi, kar bo še posebej v pomoč, ko bomo od besed napredovali k stavčni strukturi. V stavku “I like green beans.” lahko I obarvamo na primer z vijoličasto, saj ta barva označuje zaimek, like je glagol, in torej modre barve, green je pridevnik, in torej rumene barve, beans pa samostalnik, in torej rdeče barve. Tako si bodo lahko prek zabavne igre zapomnili tudi stavčne strukture.

Sluh (Hearing)

Učence lahko na učni uri s poudarkom na sluhu prosimo, da zaprejo oči in samo poslušajo, medtem ko se mi premikamo po razredu in povzročamo različne zvoke, kot so pisanje na tablo, odpiranje vrat, klikanje s kemičnim svinčnikom, prinesemo pa lahko tudi druge predmete, ki imajo značilen zvok – ropotamo lahko na primer s posodo ali priborom. Učenci se lahko nato o zvokih pogovarjajo med sabo in kot razred ugotovijo, katere zvoke so prepoznali in v kakšnem vrstnem redu so se pojavljali: closing the doors je bilo na primer before writing on the blackboard/whiteboard.

Vizualizacijo lahko združimo z zvokom: učencem opišemo neko sceno, na primer a beautiful meadow with red flowers and a pond with small ducklings, ki jo morajo nato narisati – pomembno je, da dobro poslušajo in si zapomnijo. Lahko tudi napolnimo pločevinke z različnimi stvarmi, kot so riž, testenine ali kamni, učenci pa morajo s pridevniki loud, quiet, full, empty in podobnimi opisati, kako pločevinke zvenijo.

Senzorično učenje je odlična tehnika, ki lahko prinese dobre učne rezultate, učenci pa se ob učenju tudi prijetno počutijo. Učenje angleščine za otroke v Linguli omogoča, da je učenje z uporabo vseh čutov hitrejše in zabavnejše ali kar nepozabna izkušnja, pa naj gre za jezikovne počitnice ali celoletni jezikovni tečaj.

Imate vprašanja o učenju angleščine za otroke, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.