Učenje angleščine in novo besedišče

Kako tekoče in spretno se boste znali izražati v tujem jeziku, je odvisno predvsem od vašega besednega zaklada. Poznavanje pravilnih oblik in slovničnih pravil je vsekakor pomembno, a če vam zmanjka besed, boste težko sestavili stavek v angleščini. Učenje angleščine je odlična priložnost za usvojitev novega besedišča.

Branje olajša učenje novih besed.

Kako se učiti novih besed?

Učenje besed na pamet in s prevajanjem ne bo obrodilo sadov, zato si preberite nekaj nasvetov za učinkovitejše in bolj zanimivo spoznavanje in usvajanje novih besed ter besednih zvez.

Berite, berite, berite

Največ besed boste spoznali z branjem različnih besedil: v knjigah, časopisih, revijah, na spletnih straneh … Besede so v besedilu povezane v smiselno celoto, zato laže razumete njihov pomen, zaradi konkretnega konteksta pa si jih hitreje zapomnite in vam dlje ostanejo v spominu. Prav tako boste nove besede laže uporabili v stavku, saj se boste naučili značilnih fraz, v katerih se pojavljajo. Pri branju bodite pozorni na nove fraze, in preden jih preverite v slovarju, skušajte razumeti pomen skozi kontekst. Če poleg branja poslušate tudi avdioknjige, boste usvojili še pravilno izgovorjavo in naglas novih besed in fraz.

Naredite si kartončke z novimi besedami

Na kartončke si na eno stran zapišite novo besedo, na drugo stran pa dober primer uporabe besede v stavku. Če ste bolj vizualen tip, si lahko kartončke obarvate, da bodo privlačnejši in si boste besede laže priklicali v spomin. Kartončke dobro premešajte in jih vlecite iz kupa ter ponavljajte nove besede, tako da z vsako tvorite stavek.

Spoznajte celo družino

Učenje angleščine dopolnite tako, da za vsako besedo poiščite izpeljanke in zloženke ter tako še obogatite svoje besedišče. Besedne družine si lahko zapišete v slovarček novih besed ali jih zapišete v obliki miselnega vzorca.

Uganite besedo

Med ponavljanjem si lahko vajo popestrite z iskanjem sopomenk in protipomenk ali skušate novo besedo opisati z drugimi besedami, ki jih poznate.

Vizualizirajte nove besede

Na začetni stopnji učenja tujega jezika se najprej spoznavamo s predmeti, ki nas običajno obkrožajo. Na listke napišite imena teh predmetov v tujem jeziku in polepite prostor okoli sebe. Če se boste vsakodnevno srečevali z besedami, bodo kmalu postale del vas.

Ko se sprehajate po mestu, z očmi poslikajte cesto, drevo, hišo, cerkev in podobno ter v mislih izgovorite besedo v jeziku, ki se ga učite. Novih besed se veliko laže naučimo s pomočjo slik, toliko bolje, če so te resnične.

Ustvarjajte zgodbice

Če imate bujno domišljijo, bodite ustvarjalni tudi v jeziku. Ko ste se naučili precej novega besedišča o neki temi, si besede zapišite na list in jih uporabite v svoji izvirni zgodbi.

Učenje angleščine: spregovorite suvereno

Učenje angleščine v Linguli omogoča, da boste prek pogovora osvežili svoje znanje in postali samozavesten govorec angleščine.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.