Kako govoriti kot naravni govorec

Cilj učenja angleščine je tudi dobra izgovarjava, še posebej, če jezik pogosto uporabljamo. Da se izognemo šumom v komunikaciji, moramo poskrbeti, da nas bodo naravni govorci čim bolje razumeli. To lahko dosežemo s pomočjo mnogih trikov za učinkovito učenje angleščine.

Da se izognemo šumom v komunikaciji, moramo poskrbeti, da nas bodo naravni govorci čim bolje razumeli.

Kateri naglas?

Najprej se moramo odločiti, s kakšnim naglasom bi radi govorili. To je pomemben korak, saj s tem zožimo nabor glasov, ki jih moramo osvojiti, in se učimo bolj osredotočeno. Za začetek si lahko izberemo serije in filme, kjer liki govorijo s tem naglasom, in poslušamo njihovo izražanje.

V angleščini obstaja nešteto različnih naglasov: nekdo iz New Yorka zveni popolnoma drugače kot nekdo iz Teksasa, še večje razlike pa so med prebivalci Anglije, Škotske in Irske. Sicer obstajajo tudi standardne govorne oblike, kot je Queen’s English, ki pa jo naravni govorci le redko uporabljajo v vsakdanjem življenju.

Imitiranje izgovarjave kar pred ogledalom

Lingula-ucenje-anglescine-vaje1Za učenje naglasa lahko gledamo tudi videoposnetke, kjer nas naravni govorci učijo želene izgovarjave. Naš cilj pa ni le izgovarjava besed, temveč tudi imitacija premikanja ust in ustnic. Različne glasove, še posebej samoglasnike, namreč dosežemo s pravilnim odpiranjem ust. Kako moramo odpreti usta za nekatere besede, se namreč razlikuje od naglasa do naglasa.

Ko osvojimo premikanje ustnic z videa, lahko vadimo pred ogledalom. Lahko se tudi posnamemo in opazujemo svoj napredek ter ocenimo, kaj lahko še izboljšamo.

Naučimo se »toka« (flow) angleščine

Izgovarjava je ključnega pomena, vendar samo pravilno izgovarjanje posameznih besed še ni dovolj, da bi zveneli kot naravni govorci. Za to moramo osvojiti »flow« ali tok angleščine. Eden od pomembnih elementov je tako imenovani »connected speech«, kjer se konec ene in začetek druge besede včasih povezujeta. Naravni govorci torej lahko združijo dva glasova: ko se beseda konča s soglasnikom in se naslednja beseda začne z istim soglasnikom, se ta dva glasova združita v enega, kot na primer pri I’d decide, kjer slišimo en d. Glasov pa se včasih tudi znebijo: t ali d med dvema soglasnikoma namreč izgineta, kot na primer pri next week.

Učenje angleščine: več kot le učenje slovnice

Našteti triki bodo poleg uporabe slenga in idiomov poskrbeli, da boste postali samozavestni govorci in se boste znašli v kakršnikoli situaciji v tujem jeziku. Učenje angleščine v Linguli je odlična izbira za trening samozavestnega govora in bogatenje besednega zaklada.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.