Učenje angleščine za lene dni

Lingula_anglescina_vajeUčenje angleščine povezujemo z intenzivnim delom, branjem, reševanjem vaj, številnimi pogovori … A na »lene dni« si lahko privoščimo tudi katerega izmed trikov za učenje angleščine.

Poležavanje pred televizijo

Če nismo razpoloženi za učenje novih besed za mizo, je včasih najbolje, da si preprosto prižgemo televizijo. Številni programi nam omogočajo, da imamo ob seriji v ciljnem jeziku še angleške podnapise. Z branjem podnapisov se lahko učimo pravilnega pravopisa in usvajamo nove besede. Pozorni smo tudi na to, kako se jezik uporablja v vsakodnevnem življenju.

Lahko vadimo tudi izgovarjavo in stavke izgovarjamo skupaj z nastopajočimi liki. Podnapise lahko tudi izklopimo in na ta način še izboljšamo svoje slušno razumevanje.

Angleško pospravljanje

Na dan, ko smo se lotili obsežnejšega pospravljanja, nam res lahko zmanjka energije za to, da rešimo kak delovni list ali da se učimo pravopisa. Zato pa si lahko že pred vsakotedenskim čiščenjem stanovanja pripravimo »koščke« snovi, ki jo želimo potrenirati. Na samolepilne lističe si lahko na primer zapišemo nepravilne glagole, ki jim moramo ponoviti. Na eno stran napišemo drink in se poskušamo spomniti drugih oblik. Te nato preverimo tako, da listič obrnemo, saj smo tja zapisali rešitvi drank in drunk. Lističe lahko prilepimo na zunanjo stran lončnic, da lahko ponavljamo kar medtem, ko brišemo prah na polici.

Literarni počitek

Branje je odličen način učenja jezika, a včasih nam branje debelega romana ne diši najbolj ali pa so naše oči preveč utrujene od napornega dne v službi. Svoje slušno razumevanje lahko krepimo tudi tako, da se uležemo in poslušamo zvočne knjige. Ob poslušanju bodimo pozorni na intonacijo in poudarke. Še posebej pri besedah, kjer se pomen spremeni glede na to, kateri zlog je poudarjen. To je na primer pri besedi record, kjer je razlika med samostalnikom in glagolom v poudarjenem zlogu. Tako se bomo naučili tudi pravilne uporabe angleške intonacije v vprašanjih in pri vzklikih, ki se pogosto začnejo z wh-besedami, kot so how, whose in tako naprej.

Igranje z mobilnikom

Med poležavanjem na kavču lahko igramo igrice na mobilniku, ki so lahko tudi jezikovno obarvane, najdemo si lahko na primer osmerosmerke ali križanke, s katerimi krepimo besedni zaklad. Poleg tega pa si lahko v angleščino spremenimo tudi jezik v nastavitvah svoje naprave. To je majhen korak, s katerim lahko osvojimo nekatere preproste besede in se znajdemo med funkcijami mobilnika, ki ga dobro poznamo. Prav tako se lahko lotimo brskanja med raznimi angleškimi blogi, stranmi z novicami o stvareh, ki nas zanimajo. Tako z branjem preprostega gradiva vseeno nekaj naredimo za ohranjanje stika z jezikom tudi v dneh, ko se nam ne ljubi sedeti za knjigami in učbeniki.

Učenje angleščine je zabavno, a učinkovito

Učenje jezika mora biti raznoliko, da si omogočimo zajem znanja s čim večjega števila kanalov in virov. Učenje angleščine v Linguli tako spodbuja vsakodnevno grajenje znanja z majhnimi koraki do popolne osvojitve jezika, ob takem pristopu pa je tudi nemogoče izgubiti motivacijo.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.